Volvo släpper EX40 och EC40 – får 442 hk

Volvo byter namn på sina elbilar C40 och XC40 Recharge. Nu släpps de som EX40 och EC40. Toppversionen får hela 442 hästkrafter och snabbare gasrespons.
– Ändringen reflekterar Volvo Cars omvandling mot att bli en helt elektrisk biltillverkare, uppger Volvo. 

Två nya modellnamn, men bilarna är gamla och välbekanta. Elbilarna XC40 Recharge och C40 Recharge byter namn till EX40 respektive EC40. Ändringen sker för att anpassa namnen till de andra elbilarna EX30, EX90 och EM90. Namnet XC40 blir kvar för förbränningsdrivna varianter av modellen.

Orsaken till ändringen är att Volvo Cars helt ska gå över till elbilar. Under 2023 stod helt elektriska bilar för 16 procent av företagets globala försäljningsvolymer, en ökning med 70 procent jämfört med 2022. Uppdateringen innebär också att Recharge-emblemet försvinner från alla laddhybrider, som nu betecknas T6 eller T8.

– Genom att anpassa namnen på våra första elbilsmodeller till resten av vår elbilsportfölj förenklar vi valen för konsumenterna när vi fortsätter att elektrifiera vårt utbud.”  säger Björn Annwall, Volvo Cars Chief Commercial Officer och vice vd.

Volvo Cars kommerockså med en mjukvaruuppdatering som ger 36 nya friska hästkrafter.  Uppdateringen, ger snabbare acceleration och en pedalmappning för snabbare gasrespons och ett nytt “Performance”-körläge  som ger 442 hk. Bilarna kommer också i en Black Edition, efter framgångarna med XC60 Black Edition som lanserades förra året. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester