Volvo EM90 förvandlas till ultramodern London-taxi

Volvos nya MPV EM90 kommer i skepnaden av en ultramodern Londontaxi. Geelyägda LEVC avslöjar en rekordrymlig MPV uppkallad efter Airbus A380 som byggs på samma arkitektur. 

Volvo Cars ägare Geely äger även LEVC, London Electric Vehicle Company, som mer eller mindre levererar alla Londontaxi-bilar i den klassiska skepnaden. Nu kommer företaget med en helt ny modell som komplement till den klassiska Londontaxin. Bilderna blev officiella i samband med att LEVC ansökt om kinesisk försäljningslicens. 

Det handlar om en egen version av Volvo EM90, som byggs på Geelys SEA-plattform. Den 5,3 meter långa MPV:n får enorma utrymmen och är följdriktigt döpt till L380, eftersom den är nästan lika rymlig som en Airbus A380. Utseendet är betydligt mer futuristiskt än modellen som blivit ett ikoniskt inslag i Londons gatubild sedan 1950-talet.

Londontaxin i en mer klassisk skepnad.
Nya LEVC L380 har samma hjulbas och lika många hästkrafter som nya Volvo EM90.

Bilen är helt elektrisk och tillverkas på Geely SOA-plattformen, en modifierad form av Geely SEA som används av bland annat Volvo EX30 och Volvo EM90. Hjulbasen på 319 cm är närmast identisk med Volvo EM90. Bilen har i likhet med EM90 en elmotor på bakhjulen på 272 hästkrafter. 

Nya LEVC L380 kommer både i sexsitsig och åttasitsig version. Bilen väger 2805 kg. Frågan är bara hur konservativa Londonbor tar emot den futuristiska designen? 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester