Volvo Cars utdelning av Polestar helt klar

Nu har Volvo Cars genomfört utdelningen av sina Polestar-aktier. Volvo Cars ägare har fått 62,7 procent av Volvos aktier. Volvo Cars äger nu 18 procent av Polestar och har miljardfordringar på bolaget. 

Under måndagsmorgonen meddelar Volvo Cars att de nu juridiskt har genomfört hela utskiftningen av 62,7 procent av sitt aktieinnehav i Polestar Automotive Holding UK PLC till sina aktieägare i form av svenska depåbevis. De kan nu konverteras till amerikanska depåbevis på Nasdaq-börsen. 

Samtidigt har värdet fallit kraftigt på Polestar och hela bolaget värderas till 29 miljarder kronor. Värdet på Volvo Cars utskiftade aktier uppgår till cirka nio miljarder kronor. Få utanför den innersta kretsen vet hur det går för Polestar. Bolaget har vid flera tillfällen skjutit upp sitt årsbokslut för 2023 på grund av redovisningsproblem. Polestar har även hittat fel i boksluten för 2021 och 2022 som kan behöva rivas upp. 

Polestar har hittat fel i sin redovisning och skjutit upp årsbokslutet flera gånger.

– Ytterligare tid behövs för att företaget ska kunna stänga sina böcker och register, slutföra sin bokslutsförberedelse och slutföra sin granskningsprocess för året som slutade den 31 december 2023. Den extra tid som krävs för att stänga företagets böcker och register inkluderar utvärdering och kvantifiering av vissa fel i historiska års- och delårsbokslut för 2021 och 2022, uppger Polestar i sin anmälan till SEC.

Trots att Volvo Cars minskat sitt ägande till 18 procent i Polestar sitter företaget på betydande risker i Polestar. Volvo Cars har miljardfordringar på Polestar för bilar de tillverkat på uppdrag då Polestar inte har några egna fabriker. De har också konvertibla skuldebrev utfärdade till Polestar, det är doc inte sannolikt att de vill konvertera dessa till mer aktier.
LÄS MER: