Volvo återkallar 12 000 nya bilar i Sverige för bromsfel

Volvo Cars tvingas återkalla 12 000 nya bilar i Sverige på grund av bromsfel. Bilarna är av årsmodell 2023 av modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90. Globalt är 106 000 bilar drabbade.
– Samtliga kunder kommer att kontaktas med instruktioner om hur de ska gå tillväga för att få sin bil uppdaterad, säger Magnus Holst på Volvos informationsavdelning till Carup. 

Volvo Cars har upptäckt ett bromsfel på ett stort antal bilar av årsmodell 2023. Carup kan avslöja att det rör sig om en global återkallelse som även berör Sverige. I Sverige berörs 12 000 bilar och i hela världen är 106 000 bilar drabbade, uppger Volvo Cars till Carup.
LÄS MER: Fick bromsfel på sin nya Volvo: ”Kunde hänt en hemsk olycka”

Felet finns i vissa bilar och gör att bromskontrollmodulen kan stänga av låsningsfria bromsar, stabilitets- och drivningskontrollsystem. Även om systemen stängs av ska bromsarna fortsätta fungera, uppger Volvo till NHTSA. I USA har det rapporterats om 71 kända fall, men inga olyckor eller krascher kopplas till problemet. Volvo bekräftar att ägarna inte behöver vara oroliga för att fortsätta köra sina bilar.
Volvo EX30 – pris, premiär, räckvidd och utrymmen.

Nästan alla nya Volvomodeller av årsmodell 2023 är drabbade av felet.

Uppstår felet kan föraren märka att bromspedalen blir stum och att all förarassistansteknik som involverar bromsning kan stängas av, till exempel den adaptiva farthållaren eller enpedalskörning på Volvos elbilar. Om felet uppstår kommer varningslampor att tändas i instrumentklustret och ett felmeddelande att visas. 

Så gott som samtliga nya Volvomodeller verkar vara drabbade: C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90 av årsmodell 2023. Volvo Cars kommer att kunna lösa felet genom en mjukvaruuppdatering. Enligt amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheter ska uppdateringen kunna göras över nätet så det är inte säkert att bilen behöver in på verkstad. Alla modeller kan dock inte uppdateras på distans och varje ägare kommer att få brev från Volvo Cars om hur det ska hanteras.

– Detta är en global återkallelse som berör 12000 bilar i Sverige. Samtliga kunder kommer att kontaktas med instruktioner om hur de ska gå tillväga för att få sin bil uppdaterad, uppger Magnus Holst på Volvos informationsavdelning till Carup.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester