Fick bromsfel på sin helt nya Volvo: ”Kunde hänt hemsk olycka”

En Volvoägare som drabbats av Volvos bromsfel berättar nu om en sin upplevelse för Carup. Utan förvarning tappade en helt ny Volvo C40 Recharge nästan all bromsverkan under körning. 
– Hade det hänt strax innan på landsvägen hade det kunnat gått illa och hända en hemsk olycka, nu kom felet i låg fart, berättar ägaren för Carup. 

Under tisdagen avslöjade Carup att Volvo Cars återkallar 12 000 nya Volvobilar i Sverige och 107 000 bilar i hela världen. Nya bilar av modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90 av årsmodell 2023 kan få fel på bromsarna och måste nu uppdateras. Bromskontrollmodulen kan stängas av och låsningsfria bromsar, stabilitets- och drivningskontrollsystem kan sluta fungera. Även om systemen stängs av ska bromsarna fortsätta fungera, uppger Volvo till NHTSA och att ägarna kan fortsätta köra sina bilar. Nu slår en av Carups läsare larm och vill varna andra ägare till drabbade Volvomodeller om att felet kan vara mycket allvarligare än så.

Bilägaren, som bor i södra Sverige, hade några dagar tidigare fått leverans av en helt ny Volvo C40 Recharge Twin Motor. 
– Jag var ute och körde på landsväg och hade som tur är hunnit svänga av och körde i lägre hastighet. Utan förvarning tändes ett antal varningslampor och bromsarna slutade att fungera, berättar Volvoägaren. 

Felet inträffade som tur var i låg fart, berättar Volvoägaren för Carup. Strax innan kördes bilen på landsväg.

Enligt Volvo ska bilen ha kvar sin bromsförmåga även om bromskontrollmodulen slutar att fungera. Men Volvoägaren berättar för Carup att han inte alls upplevde det så. 
– Jag fick trampa bromspedalen helt i botten och det fanns nästan ingen bromseffekt kvar. Det gick knappt köra bilen i låg fart. Hade det hänt två minuter tidigare i högre fart på landsvägen hade det kunnat inträffa en hemsk olycka, som tur var hände det i låg fart, säger han. 

Bilägaren kontaktade sin Volvohandlare och Volvo Cars men fick aldrig något exakt svar om vad felet berodde på. Efter ett par månader med hyrbil byttes till slut hans Volvo C40 ut mot en helt ny likadan bil.
– Volvohandlaren har bemött mig på ett mycket bra sätt, men ingen från Volvo Cars har trots att jag kontaktat kundtjänst brytt sig om att ta reda på något om felet och vad som hänt. 

Volvo Cars: ”Ska inte påverka bromsförmågan”

Carup har varit i kontakt med Volvo Cars om de nya uppgifterna att en bilägare upplever det som att nästan all bromsverkan försvann när ett bromsfel uppstod, vilket potentiellt sett kunde ha lett till en svår olycka. 

En bilägare säger att nästan all bromsverkan försvann under körning och att en svår olycka kunnat inträffa om det hänt i hög fart, vad är er kommentar?
– Det låter så klart väldigt allvarligt. Det vore lämpligt om den Volvoägaren omgående kontaktar oss eller sin lokala Volvohandlare för att utreda orsaken. [Något ägaren redan gjort, reds anm] Återkallelsen som vi nu utfärdar beror på ett potentiellt problem med programvaran i bromskontrollmodulen. Bromsförmågan via bromspedalen påverkas dock inte, uppger Magnus Holst vid Volvo Cars informationsavdelning i ett skriftligt svar. 

Stämmer det att en stor del av bromsverkan hos bilen försvinner?
– Även om en av de elektroniska stödfunktionerna som kan gå förlorade är ”brake-by-wire” – vilket kan resultera i en stum känsla i bromspedalen, förblir det hydrauliska bromssystemet i drift, vilket innebär att bromsförmågan kvarstår via bromspedalen. Föraren kommer att varnas om problemet som uppstår via flera varningsmeddelanden i instrumenteringen.

Felet verkar allvarligare än ni beskriver, är det verkligen säkert att köra sin Volvo innan uppdateringen? 
– Risken att detta problem uppstår är låg och vi har inga rapporter om relaterade olyckor eller personskador. Även om elektroniska bromsstödfunktioner kan gå förlorade, innebär det hydrauliska systemet att bromsförmågan kvarstår via bromspedalen.

Exakt vad är det som är fel och som behöver uppdateras?
– Programvara inom bromskontrollmodulen på vissa bilar av årsmodell 2023.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester