Video: Unika McLaren-modellen säljs till rekordpris

Så mycket mer unik och värdefull samlarbil än så här blir det knappast.
Det första tillverkade exemplaret av McLaren F1 GTR Longtail är nu till salu. Priset förväntas landa på hisnande 150 miljoner kronor.
– Det här är den ultimata bilen att köra, roligare upplevelse kan man inte få, säger säljaren Tom Hartley jr.

McLaren F1 GTR Longtail – med det utsträckta bakpartiet – byggdes i endast tio exemplar under 90-talet. Och det här exemplaret med chassinummer 19R användes som utvecklingsprototyp av fabriken och var den första Longtail som Lanzante och Gordon Murray Design byggde om för gatbruk.
Att den nu är till salu hos bilhandlaren Tom Hartley Jr är förstås ett högst unikt tillfälle för de riktigt motiverade och rika bilsamlarna. Men herregud, priset…det är 150 miljoner kronor. Du kan själv höra Tom motivera priset i videon:
– Varenda detalj i den här bilen har specialdesignats. Det här är den bästa bil som någonsin byggts.

2014 såldes en McLaren F1 GTR Longtail, chassinummer 021R, på auktion hos Gooding & Company i USA för 5,28 miljoner dollar (drygt 38 miljoner kronor). Sen dess har de få exemplaren ökat rejält i värde.

Jämfört med en vanlig F1 GTR har Longtailen en 64,1 centimeter längre stjärt samtidigt som den är tio centimeter bredare i karossen.
Även fronten har förlängts för att ge bilen så bra downforce som möjligt.
Aerodynamiken ansågs vara en av de stora bristerna hos McLaren F1 när den byggdes om till banracer och det krävdes riktigt skickliga förare för att hantera de bångstyriga och vilda bilarna med V12:an som producerar drygt 600 hk.
Kenny Bräck gjorde ett gästspel 2014 på Goodwood Festival of Speed där han rattade en ultrasnabb McLaren F1 GTR Longtail. Du ser klippet i bildspelet ovanför artikeln.

McLaren F1 var den första serieproducerade bilen med kaross och chassi (monocoque) i kolfiber, extremt potent BMW V12-motor med 627 hk och hastighetsrekordet från 1998 på 386,5 km/h stod sig ända fram till 2005.
McLaren F1 var den första supersportbilen och mycket unik, då den tillverkades i endast 106 exemplar. En föregångare, men tyvärr ingen succé försäljningsmässigt på sin tid – vilket bilsamlarna älskar idag.

Under mitten av 90-talet gick det riktigt bra för McLaren på racingbanorna. McLaren F1 GTR kom att dominera BPR Global GT Series 1995 och vann 10 av säsongens 12 lopp.
John Nielsen och Thomas Bscher tog hem förartiteln och deras team West Compétition vann stallmästerskapet. McLarens största triumf kom dock i Le Mans 24-timmars 1995. Yannick Dalmas, JJ Lehto och Masanori Sekiya vann loppet, med ytterligare tre McLaren F1 GTR på de fem första platserna.

1996 blev ännu ett bra år i BPR Global GT Series McLaren vann 7 av säsongens 11 lopp. Ray Bellm och James Weaver vann förartiteln, medan deras team Gulf Racing / GTC Motorsport tog hem stallmästerskapet. McLaren dominerade även BRDC, där Ian Flux och Jake Ulrich vann förartiteln. I Japan vann McLaren 4 av 6 lopp i JGTC, där John Nielsen och David Brabham tog förartiteln och Team Lark McLaren GTR vann stallmästerskapet.

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *