Video: ”Amerikanska Koenigsegg” visar upp sin hyperbil

En hyperbil skapad av ett litet entreprenörsföretag – och en ledargestalt med rakat huvud.
Nej, det är inte svenska Koenigsegg vi pratar om den här gången. Det är amerikanska Tuatara.
Men likheterna är faktiskt slående.
– Vi siktar också på att slå hastighetsrekord, säger tillverkarens vd Jerod Shelby, som utseendemässigt har stora likheter med Christian von Koenigsegg.

Amerikanska SSC (Shelby SuperCars) drog rubrikerna till sig i bilvärlden för ca 15 år sedan när man petade Bugatti Veyron från täppan genom att serietillverka sin Ultimate Aero. Med en toppfart på 412 kilometer i timmen körde SSC om Bugattis rekord på 407 kilometer i timmen.
Sen blev det tyst – istället blev det en svensk tillverkare av superexklusiva bilar som hamnade i strålkastarljuset: Koenigsegg.
Bilfirman från Ängelholm har verkligen satt Sverige på kartan, inte minst 2017 då Niklas Lilja slog hastighetsrekordet med 450 km/h i en Koenigsegg Agera RS.

Nu pockar SSC på uppmärksamheten igen genom att i en rad filmer visa upp sina nya skapelse Tuatara. Och ja, den här bilen siktar på att slå nytt hastighetsrekord.
Bilens skapare Jerod Shelby kör själv bilen och det är här parallellen till Koenigsegg blir oundviklig:
Shelby med solglasögon och rakat huvud ser ut som Christian von Koenigseggs tvillingbror, och de två bilmärkenas logotyp – skölden – är också förvillande lika.
Och om vi ska vara ärliga – påminner inte Tuatara om en Koenigsegg Agera?
Dessutom har både Shelby och Koenigsegg själva utvecklat sina imponerande motorer.

Tuatara har en V8-motorn med en cylindervolym på 5,9 liter och en vikt på 197 kilo ger 1 350 eller 1 750 hästkrafter, beroende på vad bilen tankas med. Det högre effektuttaget fås med E85 och det lägre med 91-oktanig bensin.
Två turboaggregat ger extra kraft för den som vågar trycka på gasen. För bilen når en väldigt imponerande maxhastighet, t o m så snabbt att Tuatara-skaparna alltså pratar om att slå tidernas hastighetsrekord.
– Hastighetsmätaren går till cirka 483 km/h, och det är den topphastighet som vi siktat på under utvecklingen av bilen, har Jerod Shelby förklarat.
Växellådan på SSC Tuatara är framtagen tillsammans med italienska AutoMac och har sju manuella lägen. Bilen har tre körlägen, (comfort, sport och track) som dessutom justerar bilens markfrigång till 2,75, 3,75 eller 4,25 tum beroende på körläge.

Shelby får nog snabba sig på, för Koenigsegg håller på att tillverka sin nya hyperbil Jesko Absolut. Häromdagen släpptes bilen ut på en provtur i det fria runt Valhallparken i Ängelholm. Det rapporterade CarUp.se om här.
Med sin dubbelturbo-V8 på 1600 hk ska Jesko Absolut slå nytt hastighetsrekord för produktionsbilar och nå drömgränsen på över 500 km/h.
Förhoppningsvis blir det redan nästa år då bilen börjar levereras till väntande kunder. Faktum är att bilens förväntade toppfart ligger på 533 km/h.

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *