Nissans och Renaults tidigare vd och styrelseordförande fick lämna efter grova brottsanklagelser – och lever än idag på flykt. Men det stoppar inte honom från att kritisera sina tidigare arbetsgivare.
– Det här är ett företag som inte vet vart det är på väg, säger Carlos Ghosn.
Den tidigare vd:n och styrelseordföranden för både Renault och Nissan ger sig åter in i debatten om de två biltillverkarnas framtid. Med en rejäl dos kritik. Från sitt nya hemland Libanon där han lever som internationellt efterlyst sparar han inte på orden.
– Nissan är desperata. De är tvungna att gå och be om hjälp från en av sina största konkurrenter, säger han i en intervju med franska BFM Business.
Ghosn styrde Renault-Nissan-alliansen i nästan två decennier och beskrevs länge som en av bilvärldens mäktigaste personer. Men hösten 2018 förändrades allt. Under ett besök i Japan greps han och anklagades för att ha undanhållit inkomster, missbrukat företagets pengar och tvättat pengar genom organiserad verksamhet. Han avsattes kort därefter från samtliga ledarpositioner och tillbringade flera månader i japanskt häkte innan han spektakulärt undkom lagens långa arm.

I slutet av 2019 när han satt i husarrest, flydde han landet gömd i en fraktlåda på ett privatplan. Och lever sedan dess i exil i Libanoon där han är medborgare och skyddas från utlämning. Carlos Ghosn har själv kommenterat anklagelserna många gånger, och han har konsekvent nekat till brott. Han har hävdat att åtalen mot honom är politiskt motiverade och att han utsattes för en intern maktstrid inom Nissan.
Från sin nya tillvaro följer han noggrant utvecklingen i branschen. Och han ser ingen ljus framtid för sina gamla bolag. Enligt Ghosn har Nissan tappat riktning och blivit för långsamt i sina beslut. Det är enligt honom en av huvudorsakerna till de 50 miljarder kronor i förlust som företaget nyligen redovisade. I går kom nyheten att ytterligare 10 000 anställda ska lämna Nissan.
– Huvudproblemet finns i ledningen. Det här är ett företag som inte vet vart det är på väg, säger han.
Han är heller inte imponerad av samtalen mellan Nissan och Honda om ett eventuellt samarbete.
– En sådan allians är ologisk. Det är som att föreslå ett samarbete mellan Renault och Peugeot. Det har ingen grund, säger Ghosn.
Samtidigt går han hårt åt Renault, företaget han en gång lyfte till nya höjder.
– Renault är tillbaka där de var före 1999: ett litet europeiskt bilmärke. Visst, det är bra styrt inom den ramen, men det har ingen global räckvidd längre, säger han.
Ghosn påpekar att Renault saknas på två av världens tre viktigaste marknader USA och Kina. Och att företaget därför befinner sig i ett mycket utsatt läge. Men han tror inte att allt är förlorat. För att ta sig ur krisen krävs ett tydligt avsteg från gamla mönster.
– Renault måste sluta upprepa sig själv. De måste göra något nytt, något annat än det förväntade, säger han.
Ghosn ser dock fortfarande potential. Men bara om både Nissan och Renault vågar bryta med det förflutna. Han lyfter särskilt fram samarbetet med den kinesiska tillverkaren Geely som något som kan bli avgörande. I Renaults fall lyfter han fram ett kinesiskt samarbete.
– Djupet i relationen med Geely kommer att vara viktigt för Renaults framtid.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.