Vanliga myten om gyllene regeln: ”Stämmer inte”

Högerregeln är en av de äldsta och mest grundläggande reglerna i trafiken. Ändå är det många som missförstår eller struntar i den den trots att det kan leda till livsfarliga olyckor.
– Trafikregler bygger inte på känsla, säger trafikläraren Amer Adem.

Högerregeln innebär att du ska lämna företräde åt fordon som kommer från höger i korsningar om trafiksignaler eller vägmärken inte säger annat. Regeln har funnits i Sverige sedan 1930-talet men trots det är det många som bryter mot lagen varje dag ute i trafiken. Det kan bli kostsamt, riskera i ett återkallat körkort och i värsta fall orsaka en allvarlig trafikolycka.

Enligt trafikläraren Amer Adem finns det flera vanliga myter och missförstånd. Några är att förare på breda vägar, i stora fordon eller förare som kommer med högre fart, helt enkelt utgår ifrån att de har företräde. Men det stämmer inte.
– En cyklist på en smal grusväg har samma rätt att köra först som en lastbil på en bred asfaltsväg om cyklisten kommer från höger och inga vägmärken reglerar korsningen.

Amer är tydlig: störst går inte först.

Det spelar alltså ingen roll om du tycker att din väg känns viktigare eller om du kör något stort som en lastbil eller en buss. Om du kommer till en korsning där det inte finns skyltar eller signaler måste du lämna företräde åt fordon från höger.
– Högerregeln gäller lika för alla, betonar Amer som till vardags är trafiklärare på Autoklar Trafikskola i Vällingby.

Den här myten uppstår ofta i bostadsområden, bland annat där grusvägar och smågator möts. Att tänka “de ser ju att jag kommer från den stora vägen, klart de stannar” kan vara ett farligt antagande.
– Vägens utseende har ingen juridisk betydelse. Det är skyltarna som styr, säger trafikläraren.

Och om du chansar eller missar att lämna företräde kan det bli dyrt och skapa livslånga konsekvenser.
– Att bryta mot högerregeln kan leda till böter på 2 000 kr, att du hålls vållande vid en eventuell olycka, påverkan på försäkringsärenden. Det kan också leda till indraget körkort eller ännu värre, allvarliga personskador, säger Amer.

Skymd sikt? “Sänk hastigheten rejält, var extra vaksam och var beredd att stanna” är Amirs tips.

I vissa korsningar är det extremt dålig sikt. Då gäller det att vara extra vaksam även om det är skymd sikt. Det är ditt ansvar att se till att det är fritt från höger.
– Du har väjningsplikt mot trafik från höger. Även om du inte ser fordonet förrän i sista stund. Att chansa är ett allvarligt misstag, särskilt i tätbebyggda områden. Sänk hastigheten rejält, var extra vaksam och var beredd att stanna, tipsar Amer.

Så hur vet man då om högerregeln gäller eller inte?
– Om det inte finns några vägmärken eller trafiksignaler, och det inte är en utfart – då gäller högerregeln. Om inget av detta syns – räkna med att du måste väja för fordon från höger, oavsett vägtyp, trafikmängd eller känsla av prioritet.

Samtidigt finns det situationer där högerregeln inte gäller, även om det kan se ut så vid en snabb blick. Om ett fordon exempelvis kommer från en bensinstation, parkeringsplats eller cykelbana gäller istället utfartsregeln. Den som kör ut ska då släppa fram all övrig trafik. Men Amer varnar för att låta känslan styra.
– Trafikregler bygger inte på känsla. De bygger på klara juridiska principer.

Fakta: Det här gäller för högerregeln

Vad är högerregeln?
Om inget vägmärke eller signal säger något annat, ska du lämna företräde åt fordon som kommer från höger i korsningar.

Här gäller den inte:
– Om du kör på en huvudled
– Om det finns väjningsplikt eller stopplikt
– I rondeller (med vägmärke)
– Om fordonet från höger kommer från: parkering, fastighet, cykelbana, bensinstation, gångfartsområde, privat väg (då gäller istället utfartsregeln)

Vad händer om du bryter mot regeln?
– 2 000 kr i böter
– Du kan bli vållande vid olycka
– Försäkringen kan påverkas (förändrad premie, nekas ersättning helt)
– Körkortet kan dras in vid allvarlig händelse

Gäller oavsett:
– Fordonstyp
– Vägbredd
– Vägstandard (asfalt eller grus)

Källa: Trafikförordningen 3 kap. 18 §

LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt