Det här händer med din bil när 2G och 3G-näten släcks ner i december. Mobiloperatörer uppmanar alla bilägare att ta reda på vad som händer med deras bilar.
– Om man har teknologi som är inbyggd i bilen då behöver man prata med sin tillverkare, säger Sara Klebert, nätexpert på Telenor, till SR P4.
I år börjar nedsläckningen av 2G- och 3G-näten i Sverige. Det innebär att mängder med bilar förlorar en rad funktioner. Telenor och Tele2 är de första som släcker i december i år. Sedan följer Telia efter 2027.
– Branschbedömningar uppskattar att hundratusentals fordon i Sverige kan påverkas av nedstängningen av 2G- och 3G-näten, säger Naod Abera på Telenor.
Om några månader släcks de gamla näten. Då kommer mängder med bilar att förlora kontakten med nätet och flera funktioner dör. Många modeller från Volkswagen saknar till exempel uppkoppling med Telia. Nu uppmanar nätbolagen bilägare att undersöka med sin biltillverkare hur deras bil påverkas.
– Telenor Sverige och Tele2 planerar att stänga ner både 2G- och 3G-näten den 1 december 2025. Detta sker i linje med branschens övergång till modernare nätverkstekniker som 4G och 5G, säger Naod Abera.

Många oroliga bilägare har vänt sig till nätleverantörerna. Men de hänvisar frågan vidare till bilbranschen. Carup har publicerat listor hur olika bilmodeller drabbas, men det är svår att få exakta besked från generalagenter. Det säkraste sättet är att fråga bilhandlare eller generalagent hur just din bil påverkas.
– Biltillverkaren kan svara på de frågorna och jag kan tänka mig att bilhandlarna har den informationen, säger Sara Klebert.
Men det har visat sig att många bilhandlare inte informerar sina bilköpare om att bilarna kan tappa kontakten med nätet redan i år. Något som faktiskt kan leda till att bilägare kan få ersättning eller köpet hävt om bilen sålts efter att nätnedsläckningen var känd.
– Vi för en dialog med branschen om utvecklingen på området och den information som vi anser att en konsument ska få ta del av, säger Anton Mattsson, jurist på Konsumentverket.
En av funktionerna som kommer att försvinna på många bilar är nödfunktionen eCall. Enligt EU:s föreskrifter krävs det att bilarna ska kunna gå igenom besiktningen. Men Transportstyrelsen arbetar just nu med förändringar i föreskrifterna för att bilägare inte ska drabbas.
– Vi arbetar med det nu. Det kommer att bli ett undantag från besiktningen. Vi ska vara klara med underlaget till sommaren och det kan träda i kraft tidigast vid årsskiftet, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
Men det är inte bara eCall som slutar att fungera. Andra funktioner som gps och delar av infotainmentsystem kan också att sluta fungera. När det gäller många bilar från Volkswagen-koncernen så använder de endast Telenor och Tele2 och kan förlora all kontakt i år.
– Det är svårt att ange exakt hur många fordon som påverkas enbart av vårt nät, eftersom många bilar är uppkopplade via flera operatörer eller använder roaming, säger Naod Abera.
Telenor lägger över ansvaret på biltillverkarna.
– Det är viktigt att notera att påverkan varierar beroende på bilmodell och tillverkningsår. Bilar tillverkade mellan cirka 2010 och 2020 är mest benägna att använda 2G- eller 3G-teknik för dessa funktioner. Vi rekommenderar bilägare att kontakta din återförsäljare eller tillverkare för att få information om hur deras specifika bilmodell påverkas och vilka uppgraderingsmöjligheter som finns, avslutar Naod Abera
Vilken typ av funktioner är det som försvinner?
- eCall: Automatiska nödsamtal vid olyckor.
- Fjärrstyrning: Exempelvis fjärrstart av värmare eller låsning via app.
- Infotainmentsystem: Uppdateringar och realtidsinformation som trafikdata eller väderprognoser.
- Fjärrdiagnostik: Möjligheten för verkstäder att på distans läsa av bilens status.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter