Scania mot Mercedes i vild match: ”Kommer sopa mattan…”

Sverige mot Tyskland i en riktig tungviktsduell – hur ska det sluta?
Här släpps en Scania R500 med 500 hk loss mot en Mercedes Actros med 480 hk.

En av lastbilarna visar sig vara vägens kung när tung last kopplas på.

Filmen där Mercedes Actros möter Scania R500 kan vara det mest underhållande inom lastbilsgenren sedan Volvo släppte The Epic Split. Youtubekanalen Carwow har satt ihop ett minst sagt udda dragrace och bromsprov mellan de två lastbilarna Scania R500 XT och Mercedes Actros. 

Mercedesen kommer till duellen med en aningen mindre motor än Scanian. Det handlar om en sexcylindrig turbodiesel på 10,7 liter som ger 480 hk och ett vridmoment på 2300 Nm. Den svenska lastbilen från Södertälje har en 13-liters rak turbosexa på 500 hk och ett vridmoment på 2550 Nm. Nyligen presenterade Scania en ännu starkare V8 med fem gånger mer vrid än Ferrari.

Youtubeprofilen Mat Watson är inte nöjd med att sitta i Mercedesen som har lägre effekt, men Mercedes har lovat att den ska sopa mattan med Scania, tack vare att motorn är bättre. 

Testarna saknar lastbilsutbildning, så en del av det som sker i klippet är ganska underhållande för professionella chaufförer. Samtidigt blir det tydligt att dagens lastbilar har förarstödssystem och datoriserade växellådor som gör att även en nybörjare hjälpligt kan framföra bilen.

Första ronden handlar om ett dragrace utan last. Scanian rycker till sig ett stort försprång direkt, men den svagare tyska utmanaren håller sånär på att ta segern. 

Sedan sätts lastbilarna verkligen på prov när det är dags för dragrace med 44 tons last på släpet. Och här handlar det om en ren utklassningsseger till en av lastbilarna. 

När det gäller bromsprovet med rykande hjul tar Mercedes en knapp seger, men föraren i Scanian hävdar att han inte panikbromsade för fullt.

Inom kort tar svenska Karin Rådström från Scania över som chef över Mercedes-Benz lastbilar, hon kanske kan jämna ut oddsen framöver?

Köp din scania online

Senaste nytt