Trots hajpen – detta blev ett historiskt bilfiasko

Den hade över en miljon reservationer. Men på ett år har bara 40 000 bilar sålts. Tesla Cybertruck kan vara det största bilfiaskot i modern tid. Den slår till och med mytomspunna Ford Edsel.

Listan med de mest berömda bilflopparna är lång och toppad med några riktiga fiaskon. Två av de allra största bilflopparna måste vara Ford Edsel och den exploderande Ford Pinto. På listan hittar vi även John Deloreans DMC-12, som senare skulle göra succé i filmerna “Tillbaka till framtiden”. Men i modern tid kan Elon Musks projekt med Tesla Cybertruck vara det största bilfiaskot.

Elbilen har varit ute på marknaden i lite mer än ett år och har redan behövt återkallas vid åtta tillfällen på grund av olika problem. Vid den senaste återkallelsen upptäcktes ett allvarligt fel med bilens exteriör där en panel kan lossna vid körning. Dessutom har Cybertruck blivit något av en symbol för protesterna mot Elon Musks och Tesla.

Jämfört med den episka floppen Ford Edsel är Cybertruck ett ännu större misslyckande. När Ford lanserade sin modell 1958 hade man en förhoppning om att bilen skulle säljas i 200 000 exemplar på ett år, men när 365 dagar hade gått var det bara 63 000 bilar som hade sålts av modellen. Två år senare lade Ford ner produktionen av Edsel helt och hållet. Elon Musk sade att Tesla skulle sälja runt 250 000 Cybertrucks årligen, men under hela 2024 sålde Tesla knappt 40 000 bilar av modellen, vilket är 84 procent mindre än vad Teslas vd hade förutspått.

Dessutom har de första månaderna av 2025 inte gett någon indikation på att Cybertrucks försäljning skulle ha ökat, tvärtom. Innan Cybertruck ens hade lanserats valde Tesla att göra om sin produktion vid fabriken i Austin så att den skulle vara redo att tillverka 250 000 Cybertrucks på ett år. En investering som Tesla förmodligen aldrig kommer att kunna tjäna in.
– De sa inte bara att de ville sälja mycket, de hade även kapacitet att sälja mycket mer, säger industriforskaren Glenn Mercer till Forbes.

Cybertruck är därtill ingen lätt bil att exportera på grund av sin storlek och unika design, vilket gör den olaglig att köra i flera länder.
– De har inte sålt mycket, och det är osannolikt att utomeuropeiska marknader kan rädda dem i det här fallet, säger Mercer.

Elon Musk antydde långt innan Cybertruck gick i produktion att Tesla skulle ta fram en egen elektrisk pickup. När Cybertruck sedan avslöjades för världen för första gången var Teslas vd tydlig med att den inte skulle ha ett utseende likt något vi tidigare hade sett. Elbilens unika utseende hade två starka inspirationskällor, enligt en person som var med i utvecklingsprocessen av bilen. Den ena var Elon Musks passion för sci-fi, och den andra handlade om att Tesla inte ville ha en bil som behövde lackas.

Tesla ville inte att Cybertruck skulle få någon färg, då det hade kostat företaget runt 200 miljarder dollar i investeringar i en ny fabrik. Något företaget idag förmodligen ångrar. För precis som DeLoreans DMC-12 fick Cybertruck rostfritt stål, ett material som medför väldigt mycket bekymmer. Förutom att stålet visar handavtryck är det även svårt att böja. Att ta fram en egen produktionslinje för Cybertruck vid fabriken i Austin har förmodligen kostat Tesla runt 900 miljoner dollar.

En annan stor anledning till att Cybertruck inte sålt lika bra som Teslas vd en gång i tiden förutspådde handlar om priset. 2019 visades Cybertruck upp för första gången, och Elon Musk sa då att den skulle kosta runt 446 000 kronor. Men när modellen lanserades i USA var priset uppemot det dubbla.

När Cybertruck avtäcktes för första gången och när elbilens pansarglas skulle testas för att se hur det stod emot en stålkula, gick fönstret sönder helt och hållet. Kanske var det ett tecken på hur hela projektet med Cybertruck skulle gå. Vad Tesla kommer att göra med elbilen framöver återstår att se. Det verkar i alla fall som om efterfrågan inte finns där i nuläget.
LÄS MER: