Testet: Röker cannabis – så farlig är han i trafiken

Det blev ett chockerande resultat när en tysk reporter testade att köra påverkad av cannabis. Testet gjordes efter att Tyskland nyligen legaliserat drogen – utan att ha något gränsvärde för THC i trafiken.
Själva resan kändes som om jag var förare av ett tunnelbanetåg i en tunnel, säger reportern.

Den första april i år blev cannabis delvis legaliserat i Tyskland. Sedan införandet har både polisen och bilorganisationen ADAC ställts inför helt nya problem i trafiken. Konsumtionen av cannabis är starkt förknippad med begränsningar när det kommer till koncentration och uppmärksamhet som är viktigt att ha som förare.

I Tyskland finns inget exakt gränsvärde i dag på när det är olagligt att köra med cannabis i blodet, men rättspraxis har tidigare varit att man kan bli dömd vid en halt på 1,0 ng/ml THC i blodet. Nu arbetar tyska myndigheter med att få tydligare gränsvärden precis som vid rattfylleri och den nya gränsen kan bli 3,5 ng/ml THC. ADAC förespråkar dock att man inte ska köra alls efter att ha tagit cannabis och en lägre gräns på 1,0 ng/ml THC för de som precis tagit körkortet.
– Även vid en lagändring eller eventuell ändring av gränsvärdet anser ADAC att personer som är påverkade av cannabis inte ska köra motorfordon, skriver organisationen. 

Reportern röker framför två poliser.

I Tyskland har det diskuterats ifall legaliseringen skulle kunna bidra till ökade trafikolyckor i landet. Debatten gjorde att en tysk reporter ville testa hur det är att köra påverkad av cannabis. Därför åkte han till en testbana tillsammans med polisen för att pröva sig själv.
– Situationen var bisarr – röka gräs lagligt inför polisen, skriver reportern till NDR.de. 

Först gjordes testerna av reportern medan han var nykter och sedan var det dags att köra påverkad genom att röka 0,3 gram cannabis. Resultatet blev mycket sämre och reportern var 25 sekunder långsammare totalt sett och körde även på en kona. Av alla polisens tester klarade han inte ett enda. Dessutom kände han en konstig känsla när han satt i bilen.
–   Interiören kändes tryckande trång, det kändes helt fel att sitta i förarsätet. Själva resan kändes som om jag var förare av ett tunnelbanetåg i en tunnel. Som leddes utan att bli ledd. Och det var skrämmande, skriver reportern. 

Efter sitt experiment fick reportern med sig ett urinprov av polisen som han använde dagen efter. Det visade att han var helt “ren” 24 timmar efter att han rökt cannabis. Reportern var dock tydlig vad han tyckte om cannabis och körning tillsammans.
– Rök inte och kör inte, skriver reportern hos NDR. Här kan du se filmen där han kör bil efter att ha rökt på.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester