Teslas galna rea i flera länder – priskrig mot Volvo

Tesla försöker nu på flera sätt bli av med sitt stora lager med osålda bilar. I USA går det nu att leasa en ny Tesla Model 3 för mindre än 3200 kronor i månaden. I Norge dumpas priserna för andra gången när Tesla startar priskrig mot nya bästsäljaren Volvo EX30 – här kostar en Tesla nu rekordlåga 324 990 norska kronor.

Under första kvartalet i år tillverkade Tesla 46 000 fler bilar än vad man lyckades sälja, hur det gått under andra kvartalet får vi veta om några veckor. Kvartalsrapporten visade också att företaget hade osålda bilar för 30 miljarder kronor stående i lager. Inte helt ovanligt för en biltillverkare, men nu har Tesla börjat med flera åtgärder i olika delar av världen för att bli stående med ett stort lager med osålda bilar. 

I Norge har Tesla sänkt priserna i två omgångar. Volvo har haft stora framgångar med sin EX30-modell och på kort tid petat Tesla från positionen som Norges mest sålda bil. Nu kontrar Tesla och startar priskrig mot Volvo. Tesla har nu sänkt priserna på Tesla Model 3 med bakhjulsdrift två gånger och bilen kostar nu mindre än den billigaste Volvo EX30-modellen.

Volvo EX30 har tagit försäljning från Tesla i Norge – nu kommer svaret från Tesla.

Det nya priset på Tesla Model 3 ligger på 324 990 kronor efter en total prissänkning på mer än 62 000 kronor. Tesla Model Y kostar nu från 414 990 kronor efter två täta prissänkningar. Model Y Performance har sänkts med 95 000 kronor till 479 990 kronor, men den kostar fortfarande mer än Volvo EX30 Performance.

Från USA kommer nu rapporter om att det är billigare att leasa en ny Tesla Model 3 än att köpa en begagnad elbil eller leasa en billigare Honda Civic. I en ny leasingkampanj erbjuder Tesla Model 3 på leasing för endast 299 dollar i månaden, motsvarande knappt 3200 kronor med dagens dollarkurs. 
–  Tesla fortsätter att erbjuda lockande billiga leasingavtal på Model 3, vilket i praktiken skapar en lågprisbil som till och med konkurrerar med begagnade priser, uppger Forbes

Tesla Model 3 har blivit en lågprisbil, enligt amerikanska Forbes.

I Tyskland har Tesla infört en egen miljöbonus på 6000 euro, motsvarande 68 000 kronor som gäller under hela juni månad. De försöker nu få fart på försäljningen efter att den fallit med 64 procent i maj månad. Teslas billigaste Model Y med bakhjulsdrift kostar nu 38 990 euro i Tyskland, motsvarande cirka 445 000 kronor. Även här verkar Volvo EX30 ha slagit mot Teslas försäljning då Volvo ökade lika mycket som Tesla minskade i maj.

Här hemma i Sverige har Tesla ännu inte sänkt priserna. Däremot erbjuder de en ränta på endast 0,74 procent, som gör att det ofta blir billigare att köpa en ny Tesla än en begagnad bil. Månadskostnaden för en dyrare Tesla blir i många fall lägre än för billigare bensin- och hybridbilar. Det blir också billigare att ta billån än att köpa bilen kontant, då det går att få över fyra procents ränta på pengarna på ett sparkonto. För Tesla kostar sannolikt räntesubventionen minst 50 000 kronor per bil. 
LÄS MER: