Tesla: Vägsalt måste tas bort omedelbart

Nya Tesla Cybertruck har rostfri kaross som står emot maskingevärseld och påkörningar. Men det visar sig att bilen inte klarar vanligt vägsalt. Tesla uppmanar ägare att omedelbart ta bort vägsalt från bilen. 

Tesla Cybertruck har en banbrytande kaross i rostfritt stål, något som bara DeLorean DMC-12 haft tidigare. Karossen uppges vara skottsäker, något som Tesla visat med skjutövningar. Den klarar dessutom relativt kraftiga stötar utan att bucklas. Men nu visar det sig att de rostfria plåtarna kan vara ganska känsliga i alla fall. 

Cybertruck saknar lackering, vilket gör bilen känslig trots stålets höga hållfasthet. I bilens digitala instruktionsbok uppger Tesla att den saknar ”klarlack på ytan av de yttre karosspanelerna, vilket betyder att repor som uppstår finns i rostfria paneler själva.” Dessutom är bilen känslig mot olika ämnen som hamnar på plåten. Vanligt vägsalt kan orsaka korrosion på karossytorna, uppger Tesla i manualen. 

– För att förhindra skador på exteriören, ta omedelbart bort frätande ämnen (såsom fett, olja, fågelspillning, kåda, döda insekter, tjärfläckar, vägsalt, industriellt nedfall, etc.), skriver Tesla i instruktionsboken. Manualen har än så länge inte publicerats online, men den finns digitalt i bilen, och har filmats och publicerats på Youtube, något du kan ta del av härintill. 

Att vägsalt är skadligt för rostfritt stål är känt sedan länge. Beroende på kvalitet kan det uppstå punktkorrosion trots ytan av kromoxid, och oftast rekommenderas syrafast stål med minst två procent molybden, saltet kan ändå behöva spolas bort med jämna mellanrum.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester