Svenske tandläkaren gömde lyxbilar för 44 miljoner i sommarstuga

Under nästan 50 år gömde den svenske tandläkaren sin nya Mercedes-Benz 300 SL Roadster.
Först när han dog hittades bilen i en sommarstuga. Mercedesen hade då bara gått 137 mil – och blivit värd 33 miljoner. Dessutom hittades ytterligare en 300 SL med måsvingar som såldes för 11 miljoner.

Den 31 maj 1963 köpte den svenske tandläkaren Gunnar Giermark en splitterny Mercedes-Benz 300 SL Roadster av Philipsons Automobil AB i Stockholm. Efter bara drygt 100 mil ställs bilen av och göms undan i tandläkarens sommarstuga utanför Stockholm.

Svenske tandläkaren Gunnar Giermark hade inga arvingar när han avled och efterlämnade två extremt värdefulla Mercedesbilar.

Tandläkaren bjöd sällan hem någon, så bilarna var okända för omgivningen. När Gunnar Giermark avled 2011 återupptäcks Mercedes Roadstern, tillsammans med en Mercedes-Benz 300 SL Coupé med måsvingar. Tandläkaren har förvarat sina Mercedesbilar varmt och skyddat från fukt och ljus, och båda bilarna var i perfekt orenoverat skick.

Roadstern som bara gått 137 mil är lika fin som när den lämnade fabriken. Lackeringen är perfekt, läderklädseln utan slitage och blekning. Bilens tygsufflett ligger kvar i trälådan märkt Mercedes-Benz, den har aldrig ens monterats på bilen. Dessutom ägde Gunnar Giermark en Rolls Royce Silver Cloud som han köpt av prins Bertil.

Gunnar Giermark hade inga barn och inga lagliga arvingar när han avled. När de två ytterst värdefulla bilarna och hans övriga förmögenhet blir kända hör flera personer av sig och hävdar att de ska få ärva den förmögne tandläkaren. Striden har skildrats i tv-dokumentären ”Domstolen” i SVT.


Arvstvisten slutar med att Allmänna Arvsfonden får ärva tandläkarens två ytterst värdefulla Mercedes-bilar och övriga förmögenhet. Bilarna var så fina och unika att Mercedes eget museum i Stuttgart ville köpa dem. De bjöds dock ut på auktion 2018 i Frankrike.

Även en 300 SL Måsvinge var i fint skick och såldes för 11 miljoner kronor.

Mercedes 300 SL Roadster slog auktionsrekord för modelltypen med 33 miljoner kronor i dagens penningvärde. Bilen beskrevs som en av världens finaste vid tidpunkten när den såldes.

Tandläkarens Mercedes 300 SL med måsvingar var nästan lika fin och som såldes för 11 miljoner på samma auktion. Pengarna från auktionerna, totalt 44 miljoner kronor, tillföll allmänna arvsfonden som använder dem i olika projekt till barn och ungdomar med funktionshinder.

Den klassiska Mercedes-Benz 300 SL-modellen har endast producerats i 3258 exemplar (1400 måsvinge-coupéer och 1858 Roadsters), men de här bilarna torde inte vara de sista som återfinns i lador, garage och sommarstugor runt om i världen. I Sverige finns i dag ett drygt 20-tal Mercedes 300 SL kvar i registret – och kanske finns ytterligare hemliga bilar kvar att upptäcka.

Modellen, som finns både som måsvingecoupé och roadster, väcker ständigt nya rubriker då gömda exemplar hittas runt om i världen. I januari såldes en rostig 300 SL Roadster från 1961 för åtta miljoner av Beverly Hills Car Club. Och för några år sedan visade Mercedes själva upp ett exemplar som stått undangömt av sin ägare i över 50 år. Bilen var i ett helt orört,men väldigt patinerat, originalskick.