Svenska storföretag stoppar inköp av Teslas bilar

Nu pausar många svenska företag sina inköp av Tesla-bilar. Mer än vartannat företag har stoppat inköpen av elbilar enligt en ny kartläggning. 
– Det är utifrån de värderingar man har. Det passar inte in i de värderingar som vissa företag har och då avstår man från att köpa, säger experten Ronny Svensson på Ynnor till Ekot. 
Statliga Vattenfall fortsätter dock med sina inköp av Teslabilar tills vidare. 

Teslastrejken och att det blivit allmänt känt att företaget vägrar kollektivavtal gör att många slutar köpa bilarna. En ny undersökning som tjänstebilsföretaget Ynnor gjort visar att mer än hälften av företagen stoppat sina inköp. 
– Mer än 50 procent av dem har valt att avstå från köp, antingen på kort sikt eller ett mer strategiskt beslut på längre sikt, säger Ronny Svensson, vd på Ynnor, till Ekot.

Tesla har hittills lyckats runda många av stridsåtgärderna i strejken och har börjat frakta hit bilar på lastbil istället för med båtar. Men frågan är hur många bilar de kommer att sälja. En stor andel av bilarna köps av företag. De 120 tillfrågade företaget har alla över 100 tjänstebilar i sina vagnparker.  
– Vissa pausar köpet för att se var det tar vägen någonstans. Medan andra väljer att helt avstå från att ha en relation med Tesla, säger Ronny Svensson.

Strejken mot Teslas servicecenter har hittills haft begränsad effekt, men nu visar det sig att många företag bojkottar Teslas bilar.

Statliga Vattenfall är ett av företagen som köper in tjänstebilar från Tesla, trots att de saknar kollektivavtal. Eljätten uppger dock för Carup att de än så länge inte tänker pausa inköpen.
–  Fram till några år tillbaka har Tesla varit en av de dominerande elbilstillverkarna men vi erbjuder de anställda idag ett tiotal bilmärken och modeller som är eldrivna. Vi ser årligen över våra avtal och ställer höga krav i vår Uppförandekod för leverantörer och partners. Hur de framkomna uppgifterna om avsaknad av kollektivavtal kommer att påverka valet av Tesla som leasingbil vet vi inte ännu men är en fråga som kommer att följas upp, uppger Heidi Stenström, press officer vid Vattenfall. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester