Svensk samlare gömde unika bilar i hemligt gult hus

Nu säljs en spännande svensk bilsamling på auktion. En svensk entusiast gömde unika bilar i sitt hemliga gula hus. Budkriget är redan i gång om en Porsche 356 Super 90 som stått gömd i 44 år.  Dessutom säljs tre exemplar av det extremt ovanliga bilmärket Graham-Paige. 

Många spännande veteranbilar säljs nu på Sajab Vintages auktion. Det handlar om 21 bilar som tillhört den passionerade veteranbilsentusiaster Olle Elfver från Huskvarna som gick ur tiden för ett par år sedan. Han gömde många av bilarna i sina omtalade gula hemliga hus som även dokumenterats i två youtubefilmer. Bland rariteterna som gömdes i huset finns en Porsche 356 där budkriget mellan samlarna dragit igång. 

Porschen är en Super 90 med original motor och växellåda från 1961 i behåll. Bilen togs av vägen 1980 och har därmed stått undangömd i 44 år. Bilen har inte körts sedan dess och är idag ett bra renoveringsobjekt med en hel del rosthål. Men det hindrar inte att budgivningen redan dragit upp i 260 000 kronor efter 132 olika bud på auktionen.

Inte lika värdefull och åtrådd, men minst lika spännande är en Chrysler Imperial Airflow. Bilen såldes ny i Sverige 1934. Chrysler Airflow var en av tidernas första strömlinjeformade bilar och Imperial var lyxmodellen. Modellen floppade på 30-talet och köparna var inte redo för den strömlinjeformade karossen. Idag finns bara tre Chrysler Airflow i Sverige och detta kan vara den enda av Imperial-modellen. Även en DeSoto Airflow finns i samlingen och säljs på auktionen som du kan läsa mer om även här.

Lika strömlinjeformad och mytomspunnen är Tatraplan 600. Den tjeckiska bilen hade en luftkyld svansmotor och var i likhet med Chrysler Airflow en pionjär med sin hala kaross. Modellen är idag tämligen ovanlig i Sverige. Just denna modell har en boxerfyra i aktern. Skicket är klart räddningsbart. 

Från samlingen som innehöll många rariteter säljs också en Skoda Cabriolet från 1952 och inte mindre än tre exemplar av det mycket ovanliga bilmärket Graham-Paige. Endast fyra exemplar finns i Sverige, varav Olle Elfver ägde tre. Märket är tämligen okänt i Sverige, men grundades av tre bröder Graham 1927 när de köpte bilmärket Paige. En Graham-Paige vann Monte-Carlo-rallyt 1929. Märket gick i graven 1941 och bröderna satsade istället på fastigheter och drev Madison Square Garden i New York. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester