Splitterny Mini säljs – inlåst 28 år i garage 

En fabriksny Mini har hittats efter att ha stått undangömd i 28 år. Ägaren till den klassiska modellen körde hem från bilhandlaren för att aldrig sätta sig bakom ratten igen. Nu säljs bilen på auktion för en rekordsumma. 

Mini lanserades 1959 av British Motor Corporation (BMC) och producerades fram till 2000. Modellen kom med en helt revolutionerande konstruktion där motorn placerades på tvären. Detta gav mycket mer utrymme åt passagerare och bagage än vad som  tidigare varit möjligt. Innovationen användes efteråt av flera andra biltillverkare. 

Bakom modellens design var geniet Sir Alexander Issigonis. 1956 var han chef för utvecklingen hos BMC när han fick uppdraget att konstruera en ny mer ekonomisk bil som till slut blev Mini. Bilarna som på sin tid ansågs vara effektiva i stadstrafik, men även fungerande i en mer sportig terräng kan vara svåra att hitta i ett bra skick i dag, eftersom originalmodellen slutade produceras för 24 år sedan. 

Därför är det en perfekt möjlighet för samlare och entusiaster att nu kunna köpa en orörd fabriksny Rover Mini. Säljaren från Salon i Provence köpte sin bil år 1996 och körde den till sitt garage för att sedan parkera den där i 28 år. Exemplaret har blivit väl omhändertaget och har totalt endast kört 24 kilometer. Ägaren till bilen gjorde även samma sak med en Citroën 2VC som nu också ska säljas och förväntas bli rekorddyr. Kanske ett smart sätt att förränta sina pengar?

Vad som gör detta exemplar ännu mer unikt är att det är en British Open Classic-specialutgåva, med en British Racing grön-kaross. Inuti bilen är den utrustad med beige sammetsklädsel och en ratt klädd i läder. Minis 1,3 -litersmotor kommer förmodligen behöva lite omsorg och kärlek efter att ha stått stilla så länge. Annars finns det inte mycket att klaga på detta fabriksnya exemplar.

Nu säljs den hos Aguttes Tour Auto 2024. För att bli ny ägare till exemplaret behöver du sannolikt slanta upp någonstans mellan 232 000 och 465 000 kronor.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester