Citroën 2CV som körts 2 mil hittad – gömd i 34 år

En fabriksny Citroën 2CV har hittats efter att ha stått undangömd i 34 år. Bilens enda ägare körde hem från bilhandlaren för att sen aldrig sätta sig bakom ratten igen. Nu säljs bilen på auktion och kan också bli världens dyraste 2CV.

Mellan 1949 till 1990 tillverkades en av världens mest berömda bilmodeller Citroën 2CV. Modellen producerades i över fem miljoner exemplar. Uppdraget till Citroëns ingenjörer var väldigt speciellt.
– Designa en bil som rymmer två bönder och en kvint potatis eller en tunna vin, som kan nå minst 60 km/h och som bara förbrukar tre liter per 100 km. Den måste vara utrustad med utmärkt fjädring, så att en korg full med ägg tål en åktur över gropiga grusvägar utan att skadas. 

Ingenjörerna gjorde minst sagt ett lyckat jobb och 2CV:s försäljning gick fantastiskt bra i både hemlandet och i många andra länder. Under sin mer än 40-åriga produktionstid släpptes bilen i flera olika modeller som än i dag kan ses på vägarna som kultbil.

En Citroën-köpare i Salon i Provence köpte ett av de allra sista exemplaren av specialmodellen 2CV Charleston år 1990. Ägaren körde hem bilen från handlaren ett par mil bort, för att sedan aldrig mer använda bilen. När auktionsfirman hittade den hade den bara gått 23 km. Varenda detalj på bilen är bevarad från 1990: Originaldäck, fabriksetiketter, märkningar och oklanderlig interiör. Ja, till och med oljorna och kylarvätskan är original från fabrik. 

Nu säljs den unika Cittran för ett rekordhögt belopp. Att bli ägare til en fabriksny 2CV tros gå loss på mellan 350 000 och 580 000 kronor på den franska auktionen Aguttes Tour Auto 2024. Det gör bilen även till tidernas troligtvis dyraste Citroën 2CV.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester