Stor ökning av batteribränder – så skyddar du dig

Batteribränder har ökat kraftigt de senaste åren. Under förra året inträffade 117 incidenter med olika sorters elfordon.
– En av de mest utmärkande riskerna vid elfordonsbränder är risken för termisk rusning, säger Joakim Jonsson, expert hos Brandskyddsföreningen. 

Antalet elbilar och andra elfordon ökar ständigt i samhället för varje år som går. Något som även verkar följa samma kurva är batteribränder. 2023 blev ett nytt rekordår i antalet incidenter där 117 rapporterades in. Antalet eldrivna bilar som brann var 38, enligt Brandskyddsföreningen. 42 av incidenterna var kopplade till elsparkcyklar. Detta är en stor ökning jämfört med 2021 då 94 incidenter rapporterades in. 
– Tyvärr är det en naturlig utveckling av incidenter med tanke på det massivt ökade antalet elfordon i samhället. Antalet elbilar steg från 16 664 till 291 678 under åren 2018–2023, säger Joakim Jonsson, expert på el hos Brandskyddsföreningen.

Siffror från Boverket visar att elbilar brinner mer sällan än förbränningsbilar, men en anledning till det kan vara att elbilarna är relativt nya.
– Det kan bero på att elbilsflottan är färre till antalet än fossila bilar. En annan faktor är att elbilsflottan är en yngre generation än fossilbilsflottan som rullat på våra vägar, säger han.

De flesta elbilarna är i dag utrustade med litiumjonbatterier som kan börja brinna vid samband av laddning eller en olycka. Vid ett tillfälle förra året började en elbil brinna när den stod på laddning. Elden spred sig senare vidare till två närliggande radhus.
– En av de mest utmärkande riskerna vid elfordonsbränder är risken för termisk rusning, ett fenomen där ett överhettat batteri orsakar en explosionsartad brand som är svår att kontrollera, säger Joakim Jonsson. 

Även räddningstjänsten måste agera annorlunda när det kommer till batteribränder. De måste ha en specialutbildning och en särskild utrustning. Dessutom kan det skapas farliga ämnen vid bränderna som kräver specifika insatser.  Som ett sätt att motverka batteribränderna kommer därför Brandskyddsföreningen med åtta goda råd du som batteriägare. 

Brandskyddsföreningens råd

1.Placering av laddstationer för elfordon:

Laddplatser bör placeras nära in- och utfarter för att enklare kunna flytta ut fordon vid en brand. Om möjligt, undvik att placera laddplatser i närhet till trapphus och hissar för att minska spridningen av rökgaser.

2.Avstånd till brandfarliga material:

Undvik att placera laddstationer nära brännbara material eller utrymningsvägar. Detta är viktigt för att minimera riskerna för att rök och brand sprider sig till andra delar av byggnaden.

3.Sektionering och brandceller:

Det är fördelaktigt om laddplatserna kan sektioneras med brandceller för att minska omfattningen av en eventuell brand. Ju fler brandceller, desto bättre skyddas byggnaden mot eventuell brandspridning.

4.Släcksystem och övervakning:

Installera om möjligt vattensprinklers i områden där laddning av elfordon sker, samt brandlarm för tidig detektion. Snabb upptäckt av en brand är avgörande för en effektiv räddningsinsats.

5. Kontroller och besiktning:

Genomför regelbundna kontroller av den tekniska utrustningen. Leta efter tecken på skador, som missfärgningar eller spruckna kablar, samt batterier med utbuktningar eller onormal värmeutveckling. Detta minskar risken för tillbud.

6. Säkra laddningsmiljöer:

Laddning av batteridrivna redskap som elcyklar och eltruckar bör ske i specifika utrymmen med tillgång till släckutrustning. Undvik att ladda batterier på eller nära brännbart material, såsom trä eller papper.

7. Räddningstjänstens involvering:

Informera Räddningstjänsten om var laddplatser finns i byggnaden. Ha en tydlig skyltning eller ritning som visar var laddplatser och elfordon är placerade, och bjud in Räddningstjänsten för att samverka vid placeringen av laddplatserna.

8. Övningar och beredskap:

Genomför regelbundna övningar med personal där olika scenarier testas, inklusive hantering av batteribränder. Detta bör vara en naturlig del av det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) i verksamheten.
Källa: Brandskyddsföreningen

Stora bilden, Foto: San Diego Fire-Rescue Department.
LÄS MER: