Diesel billigare än elbil på långresan. Men bensin är dyrast. Allt enligt en ny dansk undersökning.
Vilket drivmedel som är billigast på långresan har är ett tvisteämne bland bilister. Många elbilsägare provoceras av påståendet att fossila drivmedel kan bli billigare på långresan. Beräkningarna utgår oftast från att elbilen bara snabbladdas. Men de flesta elbilsägare bor i villa och kan ladda hemma innan resan. Det bör att elbilen kan bli billigare än fossila bränslen.
Men vad händer när den billiga hemmaelen är slut? Danska bilistorganisationen FDM har jämfört vilket drivmedel som blir billigast om du åker på långresa till Gardasjön i Italien. Både i Danmark och Italien är bensin och diesel dyrare än i Sverige. Undersökningen visar att diesel är det billigaste bränslet i år. Bensin är dyrast, medan elbilen lägger sig mittemellan.

Enligt danska FDM är elbilen är fortfarande den billigaste bilen att äga. Men vid långkörning är el betydligt dyrare än att ladda hemma. I jämförelsen använde danskarna laddning på Ionity med ett abonnemang, vilket sägs var det billigaste för danska elbilsägare. En svensk jämförelse som gjordes nyligen visade dock att en bensinbil kan bli billigast. Mycket beror också på vilken bil du kör.
Så mycket kostar det att åka tur och retur till Gardasjön från Danmark ?
Drivmedel | Kostnad tur och retur |
Diesel (18 km/l) | 2880 kr |
El (5 km/kWh) | 3267 kr |
Bensin (15 km/l) | 3730 kr |
Den som tankar bensin och diesel i Tyskland måste dock se upp. Många bensinstationer längs med autobahn kan ha 5-6 kronor dyrare drivmedel än en station som ligger några kilometer bort. Dessutom ändras de tyska bränslepriserna kraftigt under dagen.
– I Tyskland fluktuerar bränslepriserna kraftigt under dagen – långt mer än för ett år sedan. Enligt ADAC är det billigast att tanka mellan 18.00 och 22.00, medan det är dyrast på morgonen mellan 07.00 och 08.00. Man kan spara upp till en krona per liter genom att välja rätt tidpunkt, säger FDM:s konsumentekonom Ilyas Dogru.
3 tips för att spara bränsle
- Skippa takboxen om du vill spara bränsle – det ökade vindmotståndet kan öka förbrukningen med upp till 15 %. Använd istället en bagagebox på bilens dragkrok, om du har möjlighet.
- Kontrollera däcktrycket – det glöms snabbt bort, men lågt däcktryck kan öka bränsleförbrukningen med 3–4 % och göra körningen dyrare.
- Sakta ner – om du kör 110 km/h istället för 130 km/h kan du spara upp till 20 % bränsle.
Källa: FDM
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter