Diesel och bensin ofta billigare än att snabbladda elbil

El, diesel eller bensin – vad är billigast att köra långt med i sommar? 
Trots att elpriserna rasat ligger priserna för snabbladdning längs vägen kvar på en hög nivå. Carup har jämfört priserna för långresan med olika drivmedel. 

Elpriserna har kommit ned rejält de senaste månaderna, vilket har gjort det väldigt billigt att ladda elbilen på hemmaplan. Den som har rörligt timpris har till och med kunnat ladda till minuspriser och fått tillbaka pengar för elförbrukningen, men gratis blir det inte, då skatt och moms tillkommer. 

Trots de sjunkande elpriserna har inte alla operatörer för snabbladdning sänkt sina priser, uppger Alltomelbil. Eon och Recharge ligger kvar med höga priser på 7,29-735 kronor per kWh. Ionity är dyrast och ligger kvar på 8,70 kronor per kWh. Tesla, Mer, Circle K och OKQ8 har däremot sänkt sina priser med i genomsnitt 1,50 kronor lägre per kWh. 

Tesla har olika priser beroende på om du laddar en Tesla eller en annan elbil. Som mest kostar det 8,80 kronor per kWh, och som minst 4,05 kronor, om du laddar en Tesla.

Det betyder att det inte är en självklarhet att långresan blir billigare för den som kör elbil och snabbladdar. De flesta elbilar drar ungefär 2-2,5 kWh per mil vid körning i 110-120 km/h på motorväg. Det innebär att elförbrukningen per mil kan kosta 17,40-21,75 kronor om du laddar på Ionity eller Tesla Supercharger när det är som dyrast. Laddar du däremot hos Tesla när det är billigast stannar kostnaden på 8,10-10,13 kronor milen. 

Vanliga dieselbilar drar idag 0,5-0,7 liter milen vid motorvägskörning på längre sträckor. Efter att bränslepriset gått ner kostar dieseln omkring 21 kronor litern, det betyder att förbrukningen för en mil kan kosta 10,50-14,70 kronor beroende på bilens förbrukning. 

Den som kör på bensin får räkna med lite högre förbrukning, många bensinbilar ligger på 0,6-0,9 liter per mil vid motorvägskörning, beroende på motor och bil. Bensinen kostar idag knappt 20 kronor per liter. Det betyder att den som kör på bensin får räkna med en bränslekostnad på 12-18 kronor per liter. 

Allra billigast blir det för den som laddar sin elbil hemma. Med snittpriserna som gäller i maj landar priset på 35-77 öre per kWh beroende på var i Sverige du bor. Ovanpå det tillkommer energiskatt på 49 öre, och moms på totalen, så priset landar på 1,05-1,58 kronor per kWh. Den som kör långt och klarar sig på hemmaladdningen kan köra på 2,10-3,16 kronor per mil. Ännu billigare blir det för den som har timpris och laddar när det är som billigast, i vissa fall mindre än en krona per mil. 

Slutsats: Kan du ladda din elförbrukning hemma är elbilen det överlägset billigaste alternativet, särskilt om du har rörligt timpris. Du kan spara 11-18 kronor per mil på drivmedlet jämfört med bensin och diesel. Snabbladdar du däremot där det är dyrast är det ofta billigare att köra en bensin- eller dieselbil på långresan i sommar. Men vanligtvis hemmaladdar elbilsägare en stor del av förbrukningen även på långresor, så för den som inte snabbladdar är elbilen mest ekonomisk när det kommer till drivmedel.
Vad drar din elbil på motorvägen i 120 km/h? Hör gärna av dig till [email protected] och berätta.

Så mycket kostar snabbladdning nu

LaddnätverkPris/kWh
Tesla för Teslabilar4,05 – 6,30 kr
Tesla drop-in5,45 – 8,80 kr
Ionity drop-in8,70 kr
E.ON Drive & Clever drop-in7,35 kr
Recharge drop-in7,29 kr
InCharge drop-in3,50 – 6,50 kr + 1kr/min
Mer drop-in7,90 kr
Circle K drop-in5,99 kr
OKQ8 drop-in5,79 kr
Källa: Alltomelbil

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester