Elchock i södra Sverige: Lika dyrt ladda elbil som att tanka

Aldrig tidigare har elpriset varit så högt. Just nu är det chockdyrt för många att ladda elbilen hemma. Bor du i södra Sverige och laddar när det är som dyrast kan det kosta mer än att köra en bensinbil. 

Trots att vi fortfarande är inne i den varma årstiden har elpriserna aldrig varit högre. Som tur är förbrukar de flesta inte så mycket el under sommaren, men för den som har en elbil är det klart kännbart. 

I elprisområde SE4 i södra Sverige väntas snittpriset med avgifter idag ligga över sju kronor per kilowattimme. När det är som dyrast mellan klockan 19 och 20 ikväll kostar det över 10 kronor per kWh inklusive moms skatter och elbolagens påslag. Dessutom tillkommer fasta elavgifter som inte påverkas av din förbrukning.

Oftast är det fortfarande väldigt billigt att ladda elbilen hemma, och vanligen är det betydligt billigare att köra på el än på bensin och diesel. 

Men för den som har rörligt timpris och måste ladda under de timmar på onsdagskvällen när det är som dyrast kan få en högre energikostnad än den som kör motsvarande bil som drivs med bensin. När priset är som högst under kvällen kan det kosta 700-800 kronor att ladda ett elbilsbatter i fullt, när energiförluster räknats in. I vanliga fall kostar motsvarande laddning ett par hundralappar. 

Det innebär att de mer energislukande elbilarna som till exempel Volvo XC40 Recharge som ofta drar över 2 kWh per mil kan kosta över 14 kronor milen om du laddar under onsdagen. Laddar du under den timmen när det är som dyrast ligger priset på över 20 kronor milen.

Motsvarande bil med bensinmotor drar omkring 0,75 liter per mil. Trots ett högt bensinpris på 19,73 kronor per liter är det idag inte mycket billigare att köra elbil än bensinbil om du bor i södra Sverige. 

För den som bor i Norrland är elpriset en helt annan femma. Idag är spotpriset på el fem öre i Luleå, plus skatter. Så då kan du köra elbil för ett par kronor per mil. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester