Två av tre svenska elbilsförare: Så laddar vi våra elbilar gratis

En ny undersökning visar att två av tre svenska elbilsförare laddar sina elbilar gratis i olika stor utsträckning. Enligt Recharge kan många ägare spara över 5000 kronor om året på gratisladdningen, jämfört med ägare till bensinbilar. 

En stor enkät bland 1022 elbilsägare som gjorts av tidningen Recharge visar att 65 procent av de svenska elbilsförarna kan ladda bilen gratis någon gång. Enligt tidningen kan den som laddar 25 procent av sin elektricitet spara över 5000 kronor jämfört med en bensinbilsförare som aldrig kan tanka gratis. 

Gratisladdningen sker bland annat genom att vissa affärer, köpcenter och arbetsgivare bjuder på gratis ström. Vissa kommuner har också laddstationer där de ger bort ström. För arbetsgivare är det olagligt att ge bort ström om inte den anställde förmånsbeskattas. Det är heller inte tillåtet att betala den anställdes ström på snabbladdare.  

Enligt tidningens enkät laddar var tionde elbilist över 80 procent av sin förbrukning helt gratis. Nästan hälften av elbilsägarna uppger att de laddar 1-50 procent av bilens förbrukning helt gratis.