Så hög blev Volvo Cars vinst under 2022 – försäljningen slog rekord

Volvo slog omsättningsrekord under 2022 och sålde för 330 miljarder kronor, en ökning med 17 procent. Vinsten ökade till 22,3 miljarder kronor, men av det var drygt 4 miljarder en redovisningseffekt av Polestars börsnotering.
– Volvo Cars förväntar sig en solid tvåsiffrig tillväxt i försäljningen under 2023, uppger vd Jim Rowan. 

Trots ett utmanande år visar Volvo Cars upp en omsättningsökning på 17 procent till 330 miljarder kronro och en vinstökning på 10 procent till 22,3 miljarder. Räknas effekten av Polestars börsnotering bort sjönk dock vinsten (Ebit) med 15 procent. Under kvartal fyra sjönk marginalerna till endast 3,3 procent, med ett rörelseresultat på 3,4 miljarder kronor. Volvo Cars kommer inte att ge någon aktieutdelning.
LÄS MER: Volvo Cars superplan – så ska försäljningen dubblas

– Vi tog oss igenom den kraftiga turbulens som präglade året och gjorde betydande framsteg mot att uppfylla våra strategiska ambitioner under 2022. Vi ökar också upp takten för våra ambitioner att bli ett helt elektriskt bilföretag till slutet av decenniet och att vara ett klimatneutralt företag 2040, säger Jim Rowan, VD och koncernchef.

Under 2022 nådde EBIT, exklusive resultat från JV och intresseföretag, 17,9 miljarder SEK, en minskning med 15,7 procent jämfört med 2021. EBIT inklusive JV och intressebolag uppgick till 22,3 miljarder SEK för året, en ökning med 10 procent jämfört med 2021. Det högre EBIT-resultatet för 2022 beror främst på den redovisningsmässiga effekten av Volvo Cars aktieinnehav i Polestar efter deras notering på Nasdaq-börsen i New York förra året.

Volvo hoppas på en tvåsiffrig tillväxt för 2023. Dessutom är Volvo Cars optimistiska om att priset på litium kommer att börja sjunka mot slutet av året. Volvo Cars kommer att lansera nya Volvo EX30 under året som tar företaget till en ny demografi. Produktionen av Volvo EX90 inleds också under året. Dessutom kommer företaget att gå över till en agentmodell för försäljningen i Storbritannien, med nationell prissättning. 

–Vi har under 2022 visat att vi tydligt levererat på vår strategi. Detta kommer vi fortsätta med under 2023, säger Jim Rowan.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester