På midsommaraftonen 2022 gick Polestar in på Nasdaq-börsen. Bolaget siktade mot stjärnorna och var då värt dubbelt så mycket som Volvo Cars. Exakt två år senare har 260 miljarder kronor försvunnit i ett svart hål. Här är planerna som sprack och löftena som inte infriades.
Historien om elbilsmärket Polestar börjar lustigt nog i ett moln av avgasrök med hårdtrimmade bensinracingbilar. Kände svenske racerföraren Janne ”Flash” Nilsson startade racingstallet Flash Engineering 1996 för att tävla i STCC 1996.
Teamet tävlade först med en Volvo 850 och sedan S40 och S60. År 2005 sålde Flash stallet till Christian Dahl som döpte om det till Polestar Racing. Förutom racerbilar utvecklade Polestar trimmade Volvobilar, som Volvo S60 Polestar med 350 frustande bensinhästar.
Polestar har sina rötter i racingstallet Polestar-Cyan och Flash Engineering. Bild: Volvo CarsKonceptbilen Volvo Concept 40.2 blev grunden till Polestar 2. Bild: Volvo Cars
Volvo köper Polestar
I juli 2015 tillkännagav Volvo att de köpt Polestars avdelning för Volvotrimning och varumärket Polestar. Planen var då att Polestar skulle bli Volvos motsvarighet till BMW M, Mercedes-AMG och Audi Sport. Två år senare i juni 2017 kom beskedet att Volvo istället skulle knoppa av Polestar som eget eget bilmärke med eldrivna modeller. Ny vd för Polestar blev Volvo Cars designchef Thomas Ingenlath med en bakgrund från designavdelningarna på Skoda och Volkswagen.
Första egna bilen kom 2017, laddhybriden Polestar 1 som baserades på Volvo Concept Coupé. Bild: Polestar
Några månader senare, i oktober 2017, presenterades Polestars första egna modell, som egentligen var en Volvobil. Polestar 1 var en kupémodell som från början hetat Volvo Concept Coupé. I Polestar-kläder blev den en laddhybrid med bensinmotor från Volvo och hela 600 hästkrafter. Prislappen låg på 1,7 miljoner kronor och 500 bilar skulle tillverkas. På den tiden var Polestar ett helägt dotterbolag till Volvo Cars.
Polestar 2 nådde svenska köpare sommaren 2020. Bild: Polestar
Första elbilen
I februari 2019 drog Polestar täcket av sin första elbil. Polestar 2 baserades på en design som ursprungligen var konceptbilen Volvo Concept 40.2 som visats 2016. Vid premiären sades att den billigaste bilen skulle kosta 39 900 euro, något som aldrig blev verklighet. De första leveranserna av Polestar 2 drog igång sommaren 2020 och bilen fick många lovord i pressen. Det började dock lite motigt med många bilägare som fick bärga sina bilar, men efter en återkallelse lyckades Polestar lösa problemen med barnsjukdomar.
I börsprospektet framställer sig Polestar som det enda märke som kan jämställas med Tesla. Ledningens prognoser utlovar en försäljning på 225 000 bilar under 2024. Första kvartalet i år såldes 7200 bilar. Prognosen för nästa år är nu 155 000 – 165 000 bilar.
Polestar ska börsnoteras
I september 2021 kom det officiella beskedet att Polestar skulle in på Nasdaq-börsen. En av delägarna var Leondardo DiCaprio, känd från filmen Wolf of Wall Street, där han blev rik på att sälja tveksamma aktier över telefon. Polestars börsentré skulle göras via en SPAC-affär där ett tomt bolag utan verksamhet köper upp Polestar. Polestars börsprospekt utlovar en sensationell tillväxt, fullt i klass med vad Jordan Belfort utlovade sina klienter.
Polestar siktade verkligen mot stjärnorna. Redan 2025 skulle 290 000 bilar säljas, lovade Polestar. Polestar 3 som skulle börja tillverkas 2022 skulle konkurrera Porsche Cayenne. Polestar 4 skulle komma 2023 och konkurrera med Porsche Macan. Ökningen mot stjärnorna skulle ske i en hastighet som får Tesla att förblekna. Under 2024 skulle 225 000 bilar säljas. Enligt prospektet var Polestar det enda märke som kunde jämställas med Tesla som globalt elbilsmärke.
Polestars ledning jublar i New York några dagar efter introduktionen. Bild: Polestar
Midsommarafton 2022
På eftermiddagen svensk tid på midsommaraftonen 2022 gjorde aktien sin entré på Nasdaqbörsen. Samtidigt som svenska folket inmundigade sill och nubbe gjorde aktien succé. Polestar stängde på 13 dollar, en kurs som gav företaget ett börsvärde på 27 miljarder dollar, 275 miljarder kronor med dåvarande valutakurs. Det innebär att den lilla elbilstillverkaren utan egna fabriker och tekniska plattformar var värd dubbelt som mycket som Volvo Cars om vi räknar bort Volvos innehav av Polestar-aktier.
Vägen mot stjärnorna tycktes vara lika spikrak som en raket som strävar mot rymden. Ett svenskt Tesla tycktes ha skapats. Efter midsommar flög ledningen till New York för att fira och ringa i börsklockan på Nasdaq-börsen på Wall Street. – Det här är en så stolt dag för mig och våra 2000 anställda runt om i världen och att ringa i klockan på Nasdaq är en symbolisk högtid. Idag markerar verkligen början på nästa kapitel i berättelsen om Polestar. Vi har en tydlig vision om vad den historien kommer att vara, och noteringen ger oss plattformen att accelerera och driva på hårdare för en övergång mot mer hållbar mobilitet, sade vd Thomas Ingenlath.
Både han och styrelseordföranden Håkan Samuelsson hade många skäl att jubla. Ingenlaths egna Polestaraktier var nu värda 62 miljoner kronor och Samuelsson kunde räkna in långt över 100 miljoner miljoner. Men ganska snart började molnen att torna upp sig och himlen var inte längre stjärnklar för Polestar.
Rapporterna en besvikelse
Den första delårsrapporten som börsnoterat bolag blev en besvikelse för marknaden. Inte många hade räknat med en förlust på nio miljarder för första halvåret, även om börsnoteringen kostat nästan fyra miljarder kronor. Aktien fick sig en rejäl knäck och åkte ner till drygt fyra dollar, men repade sig snart till åtta dollar. Även rapporten för tredje kvartalet med en förlust på 2,7 miljarder kronor var besk medicin att svälja för investerarna.
Många fick upp starka förhoppningar när Polestar infriade sitt nedskrivna mål för 2022 och lyckades sälja 51 200 bilar efter en stark spurt. Men samtidigt skrev bolaget ner sitt tidigare mål för 2023 från 124 000 bilar till endast 80 000 bilar. Men det skulle snart visa sig att Polestars försäljningsprognoser knappast var säkrare än SMHI:s femdygnsprognoser.
Polestar 3 visas i oktober 2022. Bilen är över ett år försenad något som drabbat bolaget hårt. Bild: Polestar
Missade sänkta prognoser
Ganska snart skedde nya revideringar nedåt från sänkta målet 80 000 bilar och till slut blev det 54 600 sålda bilar för helåret 2023. Polestars nya giv är nu att 155 000 – 165 000 bilar ska säljas under 2024, istället för det ursprungliga målet på 290 000 bilar. Men försäljningssiffran för första kvartalet 2024 blir en chock: Bara 7200 bilar, en nedgång med 40 procent från föregående år.
Polestars planer på att ha tre bilar på marknaden under hela 2023 sprack, delvis utan egen förskyllan. Polestar 3 delar plattform med nya elbilen Volvo EX90, och den nya tekniken med core computing visade sig bli en enorm utmaning för Volvo Cars ingenjörer. Men inte heller Polestar 4 som till stor del utvecklades i Kina hann bli klar i tid. Den skulle ha kommit under 2023, men kommer först efter sommaren i år i Sverige.
Polestar 4 skulle ha kommit under 2023, men når Sverige först i år. Bild: Polestar
Lever på lånade pengar
Följden blev att bolaget gjorde enorma förluster och tvingades leva på lånade pengar. Volvo Cars fick låna ut 11 miljarder kronor via ett så kallat konvertibellån. Dessutom var Polestar skyldiga Volvo åtta miljarder för bilar tillverkade på kredit. Skulden till Volvo var under en period uppe i 19 miljarder kronor. Men Polestar uppger att de avbetalat skulderna för utvecklingskostnader och bilar som Volvo tillverkat åt dem och det återstår cirka 11 miljarder. Totalt har Polestar lånat över 50 miljarder kronor.
Stjärnhimlen förvandlades till ett svart slukhål. Samtidigt som Polestar hade massor av egna problem gick elbilsmarknaden åt ett helt annat håll än vad bolaget hade hoppats på. Tesla chocksänkte överraskande sina priser i början av 2023, något som satte enorm press på hela sektorn. Hajpen runt elbilar stannade av och färre bilköpare vågade gå över till elbilar. Flera länder ströp sina bidrag till elbilar. Resultatet blev en enorm press på många elbilsaktier. I början av 2024 hade Polestars aktie pressats ner till drygt två dollar. Men det skulle komma att bli mycket värre.
Bomben: Missade sina rapporter
Den 28:e februari i år skulle Polestar ha släppt sin rapport för fjärde kvartalet och sin årsredovisning. Men samtidigt som man tog in 10 miljarder kronor i lån meddelade Polestar lite diskret att man skjuter upp rapporterna. Nytt datum sades senare vara 30 april. Men inte heller då lyckas Polestar få fram rapporten, den var nu försenad på obestämd framtid. Den 17:e maj slår bomben ner: Nasdaq hotar Polestar med uteslutning från börsen för att de inte sköter sin rapportering.
Följden blir att många investerare tappar förtroendet totalt för Polestar. Samtidigt delar Volvo Cars ut sina Polestar-aktier till 100 000-tals ägare. Säljtrycket på Nasdaq blir enormt och kursen i Polestar kollapsar och står idag i 70 cent. Bolaget som på midsommaraftonen 2022 var värt 275 miljarder kronor värderas nu till 15 miljarder kronor på börsen. Därmed har 260 miljarder kronor gått upp i rök på exakt två år – en av de största aktiekrascherna i svensk företagshistoria.
Polestar 3 hyllas unisont i tester. Bild: Polestar
Hyllas i tester
I bjärt kontrast till kursutvecklingen hyllas nu Polestars nya bilar när journalister får testa dem i Spanien. Om Polestar hade varit lika duktiga på bolagsstyrning och försäljning som på ingenjörerna är på bilbyggen torde utvecklingen ha varit annorlunda: – Världsklass. Även om Polestar 3 känns mer som en ordinär bil jämfört med Polestar 4 – som tar allt till en ny nivå. Har man ändå inte lämnat något åt slumpen här, kvalitetskänsla och materialval håller hög nivå. Faktum är att Polestar får Porsche att kännas lite old school när det kommer till infotainment, skrev Julia Brzezinska på Carup i vårt test.
Någon vecka senare väljer ordföranden Håkan Samuelsson att avgå med hänvisning till att det är dags att gå i pension. Han tar på sig en del av skulden för rapportkaoset men manar investerarna till tålamod. Vd Thomas Ingenlath sitter kvar och lovar bättre tider för Polestar när rapporterna skickats in i slutet av juni. Han säger till DI.se: – Vi har väldigt många bevis för att det här företaget är i god form och levererar produkter av hög kvalitet. Hos oss finns tryggheten i att vi har service och reservdelar. Vi har all produktion igång och vi ska fortsätta leverera bilar till kunder. LÄS MER:
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter
Nu säljs allt ut från Northvolts lokaler. Nu kan du buda hem batterijättens biljardbord och barstolar. – Försäljningen måste gå snabbt, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu till SVT.
I dag är han i Skellefteå för att försöka hitta en ny ägare till Northvolts konkursade batterifabrik. Tidigare har Mikael Kubu berättar i intervjuer att man har intressenter. Däremot inga från Kina som det har spekulerats kring. – Det finns två eller tre seriösa spekulanter, har Mikael Kubu tidigare sagt.
Samtidigt har hans företag Ackordscentralen lagt ut alla inventarier från anläggningen i Västerås på ett auktionsbolag. Budi heter sajten som nu är fylld av grejer från Northvolts stängda kontor. Bland annat kan du ropa hem Northvolts biljardbord, komplett med bollar och köer. – Hur visste ni att det var Northvolt? Vi brukar inte gå ut med namnen på företagen som saker kommer ifrån. Men ok, det är ju heller ingenting hemligt, säger Stefan Baronowsky, grundare av Budi.
Såväl skrivbord som saccosäckar från Northvolt går under klubban. Det relativt spartanska vilodrummet ska också klubbas bort.
Här finns mängder med saker. Bland annat skrivbord och kontorsmaterial. Dessutom specialdesignade möbler, soffor. Det som lockat flest budgivare är ett mycket fint biljardbord. Skrivborden är det som verkar mest svårsålda. Det finns några spekulanter från nystartade företag och de som befinner sig i expansionsfas. Men det är inget långskott att auktionen inte kommer att betala det konkursade företagets enorma skuldberg.
Det är väldigt mycket som ska säljas. Budis lägger hela tiden upp nya saker. Samtidigt är det bråttom att få försäljningen avklarad. Konkursförvaltaren Mikael Kubu har hela tiden varit tydlig med att hela processen behöver gå snabbt. – Ja, det har ju varit väldigt många tjänstemän. Så det finns väldigt mycket skrivbord. Det finns över 700 kontorsplatser som ska säljas totalt under maj månad. Och sedan finns ju över hundra LED-skärmar som suttit uppe överallt. Det finns en stor LED-vägg, en sådan där som man har på rockkonserter. Sedan kommer mycket konferensutrustning. De hade ju över hundra konferensrum, säger Stefan Boronowsky.
Tidigare har Budis konkurrent PS Auctions sålt stora mängder av inventarier från fabriken i Skellefteå. Samma anläggning som nu konkursförvaltaren kämpar för att rädda genom en ny ägare och investerare. LÄS MER:
Koenigsegg har tidigare bara haft en modell i produktion. Men nu avslöjar Christian Von Koenigsegg att man bygger tre hyperbilsmodeller samtidigt och ger oss – och R2D2 – en exklusiv rundtur i fabriken. – Det övervakar hela bilen, precis som i en X-Wing, säger han.
Koenigsegg växlar upp rejält. Från att tidigare ha haft en modell i produktion byggs det nu tre olika hyperbilar samtidigt i Ängelholm: Jesko, Gemera och den nygamla CC850. I ett nyligen publicerat klipp på Instagram tar Christian von Koenigsegg med sig en något oväntad gäst på rundtur i fabriken. Roboten R2D2 från Star Wars.
– Du har inte varit här på tre år och jag minns att du var lite renare senast. Du borde kanske ha tagit en dusch innan du kom, skämtar Koenigsegg i början av klippet där han visar upp en imponerande anläggning fylld med framtidsteknik och svensk ingenjörskonst.
Christian Von Koenigsegg visar upp Jeskos produktionslina för Star Wars-roboten R2D2.
På ett av stoppen visas det unika kolfiberchassit till Koenigsegg Gemera. Det är märkets första fyrsitsiga modell. Chassit tillverkas i en särskild station som klarar att leverera en enhet varannan dag. Enligt Koenigsegg är det världens största kolfibermonocoque som används i en produktionsbil. – Här skapar vi faktiskt kolfiberchassit för Gemera. Det här är vad det ser ut som när allt är sammanfogat till en komplett enhet.
I fabriken tillverkas också Jesko, som nu är inne i slutfasen för många kunder. Produktionslinjen är uppdelad i tio stationer och en bil rullar fram var tredje dag. Därefter väntar slutkontroll innan bilarna skickas ut till kunder över hela världen.
Det verkliga överraskningsmomentet kommer när kameran sveper över den gamla hangaren från flygvapnets tid. Lokalen har totalrenoverats och byggts om till en toppmodern monteringshall för Koenigsegg CC850. Modellen hyllar företagets första bil CC8S men kombinerar retrodesign med dagens teknik.
– Låt oss gå vidare till flygvapnets gamla lokaler… Det var här vi byggde alla CCX, Agera, Regera och de första Jesko innan vi flyttade till Gripen-linjen. Nu har vi byggt om hela området till den här nya och fina lokalen. Här producerar vi CC850. Vi har redan fem kundchassin på linan som håller på att färdigställas för leverans, säger von Koenigsegg.
Snart är fem CC850 redo att levereras till kunder.
Christian von Koenigsegg visar även upp företagets testavdelning, där flera Gemera-prototyper står uppradade. En av dem är ombyggd invändigt för att rymma avancerad mätutrustning. Som von Koenigsegg passande nog likställer Star Wars-farkosten X-Wing. – Vi tog ut ett av baksätena för att sätta in grejer som dig här. Det övervakar hela bilen, precis som i en X-Wing. Vi ser till att allt fungerar som det ska och att produkten blir så genomarbetad som möjligt.
Här ska den avancerade mätutrustningen rymmas på Gemera. Stars Wars flygplanet X-Wing. Som existerar i form av enbart ett chassi på Walt Disney World.
Tre modeller i parallell produktion och flera kundbilar på väg ut i en fabrik som både blickar bakåt och framåt. Det råder ingen tvekan om att Koenigsegg just nu gör en av sina största satsningar någonsin. LÄS MER:
Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.
Manchester Citys stjärnback Ruben Dias visar upp sitt nya vrålåk. Fotbollsidolen har köpt en Lamborghini Revuelto med 1 015 hästar. – För mig har Lamborghini alltid varit en drömbil, något att sträva efter och sätta som ett uppnåeligt mål, säger Dias.
Fotbollsspelare tjänar idag otroligt mycket pengar, och många väljer att spendera dem på dyra bilar. På Carup har vi tidigare skrivit om norrmannen Erling Haalands vrålåk, och nu har anfallarens lagkompis Ruben Dias också adderat en ny superbil till sin samling.
Portugisen hävdar själv att han alltid har drömt om att äga en Lamborghini och har nu köpt en Revuelto. Visst sponsorskap med Lamborghini verkar finnas med i bilden. Bilen är en hybrid med en V12-motor och har totalt 1 015 hästkrafter. Noll till hundra gör den på 2,5 sekunder. Bilens topphastighet är 350 km/h. – För mig ser jag på den, och den representerar kraft, den inre styrkan. Den har de egenskaper som jag gillar att leverera på planen där varje sekund räknas, varje beslut måste vara precist, säger Dias i ett pressmeddelande.
Ruben Dias växte upp som gatubarn i Lissabons förorter och idag är han en av världens bästa mittbackar och har vunnit det mesta med sitt fotbollslag Manchester City. – Ingenting är givet, allt är förtjänat, något som min familj och jag alltid har trott på. Men man kan drömma stort, drömma högt, och jag byggde mig själv för att skriva mitt eget arv. Liksom Ferruccio Lamborghini, som inte slutade när någon sa åt honom att göra det, avslutar Dias.
Efter skandalerna med PEth-testerna. Transportstyrelsen gav dömd rattfyllerist med prövotid körkortet åter. – Det var centimeter från att min dotter omkom, säger Carina Billström till SVT.
Förra sommaren tog hennes dotter studenten. Dagen efter balen hoppade hon och en kompis in i en bil för att åka till stranden. Men tjejerna hade ingen aning om att föraren var berusad. Han tappade kontrollen över bilen och krockade med ett träd. – När jag hörde det var det min första känsla att hon inte längre finns, säger mamman.
Hon bröt nacken men hade änglavakt. Hon var bara en centimeter från att dö. Nu kämpar hon med att komma tillbaka till det vanliga livet igen. Medan föraren dömdes till två månaders fängelse. Efter strafftiden fick han fortsätta köra bil med alkolås. – Jag trodde inte att det var sant och ringde till Transportstyrelsen för att höra mig för, säger mamman.
Den dömde rattfylleristen hade fortfarande körkort under prövotid. Men när han avtjänat sitt straff fick han fortsätta köra. Villkoren var alkolås och han gjorde regelbundna provtagningar på vårdcentralen. – Den som misstänks för eller har gjort sig skyldig till rattfylleri med alkohol i kroppen får normalt sett sitt körkort återkallat i 12 eller 24 månader. Det finns dock möjlighet att ansöka om ett körkort med villkor om alkolås, säger Ted Sönlilja, stabsutredare på Transportstyrelsen.
Där menar man på att det är så lagen är skriven. Transportstyrelsen säger att de bedömer varje fall efter dess speciella förutsättningar. – Om föraren uppfyller samtliga krav och förutsättningar beviljas ett sådant körkort. Detta är en möjlighet som är reglerad i körkortslagen.
Ted Snölilja försvarar myndighetens beslut. Man har sett över den dömde mannens förutsättningar och beslutat efter stränga villkor. – Ett villkorat körkort innebär att föraren måste installera ett godkänt alkolås i sitt fordon och, om nödvändigt, lämna läkarintyg med provtagningar för att säkerställa fortsatt medicinsk lämplighet för att inneha körkort, säger Ted Snölilja.
Men den dömda föraren måste vara noggrann. Minsta misstag innebär kanske att körkortet ryker för lång tid. – Alkolåset måste vara installerat i alla fordon som föraren kör, och om det används på fel sätt kan körkortet komma att återkallas, säger Ted Snölilja.
Samtidigt får människor som aldrig åkt fast i en nykterhetskontroll sina körkort återkallade. De omdiskuterade PEth-testerna som görs av sjukvården använder Transportstyrelsen som grund för återkallning. – Man ska vara medicinskt lämplig för att inneha körkort, säger Ted Snölilja.
Det här gör många av de drabbade för PEth-testerna upprörda. – Jag har arbetat som busschaufför väldigt länge och blåst i alkolås varje morgon utan en anmärkning, ändå tog de mitt körkort på obestämd tid, säger Teresa Kempe i Oskarshamn.
Villkor för att få alkolås efter rattfylleri
För den som fått eller riskerar att få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri finns det möjlighet att få fortsätta köra med ett alkolås installerat i bilen. Du måste i så fall ansöka om villkor om alkolås.
Vem kan ansöka om alkolås?
För att din ansökan om alkolås ska bli godkänd måste du
fått eller riskera att få ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri (orsakat av alkohol)
ha ett körkort från ett EES-land
vara permanent bosatt i Sverige.
Du kan inte få ett körkort med villkor om alkolås om rattfylleriet skett med narkotika i blodet eller om du använder narkotika. Behandling med narkotikaklassade läkemedel ska vara ordinerat och får inte innebära någon trafiksäkerhetsrisk. Böter eller fängelsestraff får du även om du får villkor om alkolås, beslutet om alkolås påverkar alltså inte straffet.
Hur lång tid har man alkolås?
Tiden med alkolås är ett eller två år och räknas från när du blir delgiven ett beslut om alkolås. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig den tid som körkortet tidigare varit återkallat.
Villkorstiden är två år i följande fall:
om det gäller grovt rattfylleri
om du under de fem senaste åren gjort dig skyldig till upprepade fall av rattfylleri till följd av alkoholförtäring
I övriga fall är villkorstiden ett år.
Alkolåset är personligt
Under villkorstiden får du endast köra fordon utrustat med ett alkolås som
är personligt
godkänt av Transportstyrelsen
tillhandahålls av en av de alkolåsleverantörer Transportstyrelsen har godkänt.
Transportstyrelsen ställer även krav på skötsamhet och service på anvisat serviceställe av alkolåset under villkorstiden. Vid misskötsamhet kan beslutet om villkor om alkolås tas bort och körkortet återkallas. Källa: Transportstyrelsen