Antalet viltolyckor på svenska vägar skjuter i höjden – och ett särskilt djur sticker ut som den farligaste att krocka med. Samtidigt har viltolyckorna med ett djur ökat med hela 60 procent.
Under 2024 anmäldes hela 70 270 viltolyckor. Det är den högsta siffran någonsin, och en tydlig fortsättning på den negativa trenden. Men det verkliga antalet kollisioner tros vara betydligt högre, eftersom inte alla anmäler – trots att det är lagkrav.
– Oavsett teknik i våra bekväma bilar – det är föraren som kör och har ansvaret. Djuren har inget trafikvett, skriver Älgskadefondsföreningen i ett pressmeddelande.
Året innan var siffran drygt 65 000, och under 2022 låg den på strax under 62 000. Det innebär att viltolyckorna ökat med över 5000 under 2024. Rådjuren är fortfarande det djur som orsakar flest olyckor. Förra året rörde det sig om över 49 000 kollisioner med just rådjur. Men den största ökningen står ett annat djur för: vildsvinen. Under 2023 anmäldes 5 508 olyckor med vildsvin – under 2024 hade den siffran ökat till 8 702. Det är en ökning med nästan 60 procent på bara ett år.

Vildsvinen sprider sig snabbt och är svåra att förutse. Men det är ändå älgen som bör oroa bilister mest. Trots att älgstammen minskat på vissa håll ökade antalet älgolyckor i flera län under 2024. Med 5 616 anmälda kollisioner är älgen fortfarande ett av de vanligaste vilt att köra på – och utan tvekan det farligaste. Vid en krock med älg träffar kroppen ofta vindrutan eller taket, vilket ökar risken för allvarliga personskador eller dödsfall. Det är också därför just älgen betraktas som det farligaste djuret i trafiken, även om de inte står för flest olyckor.
Älgskadefondsföreningen skriver i pressmeddelandet att en möjlig förklaring till ökningen av viltolyckor är att både antalet fordon och farten på vägarna ökar. Samtidigt har bilarnas komfort och all teknik gjort att många förare känner sig tryggare än vad de kanske borde. Stora infotainmentskärmar kan dra uppmärksamheten från vägen, och även om viltstängsel minskar risken är de inte idiotsäkra – djuren hittar vägar ut ändå.
De kommer också med några tips att ta med sig ut på vägarna. Oavsett bilens teknik är det till slut föraren som har ansvaret. Sänkt fart och ökad uppmärksamhet kan göra stor skillnad – inte minst i områden där älgar eller vildsvin rör sig. För även om en krock med rådjur kan kännas som ett mindre problem, så är det långt ifrån ofarligt. Och med älg – då kan det gå riktigt illa.
– Sänk farten, håll avstånd och vidga ditt synfält!
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.