”Rekordet är befläckat – vi kommer att köra om allt”

Efter anklagelserna om fusk runt nya hastighetsrekordet på 508,7 km/h går SSC:s chef Jerod Shelby till motattack. 
Hela rekordförsöket kommer att köras om – och youtubern Shmee bjuds in som vittne. 
– Rekordet är befläckat för alltid. Vi kommer att köra om allt och visa vad bilen går för, säger Jerod Shelby. 

För snart två veckor sedan kom de sensationella uppgifterna om att hyperbilen SSC Tuatara satt ett nytt hastighetsrekord  för produktionsbilar. Bilen uppgavs ha kört 508,7 km/h i genomsnitt och hela 533 km/h i ena riktningen. Men ganska snabbt började rekordet ifrågasättas, då tiderna på filmerna inte stämde med de angivna hastigheterna. Bland annat ifrågasatte youtubern Shmee äktheten i rekordet. Dessutom backade mätningsföretaget och kunde inte verifiera hastigheten. 

Nu träder SSC:s vd Jerod Shelby fram i en youtube-video och berättar om efterspelet till rekordet. Det är en nästan tårögd och pressad Shelby. 

– Jag ber om ursäkt för att jag är skakig, jag har inte sovit mycket. Det har varit en känslosam tid. 

Jerod Shelby ger kritikerna rätt och erkänner att det finns frågetecken och att rekordet för alltid är befläckat. 
– Morgonen den 10 oktober var en milsten i mitt liv, jag hade kämpat för det här i åratal. Det var ett väldigt speciellt ögonblick. Sedan började det uppstå frågor, vi gjorde ingen motstrategi, vi bad att få in filmerna, och vi såg också frågetecken och såg olika hastigheter. Det fanns skillnader mellan videon och GPS:en och jag tog det väldigt seriöst. 

För att återuppträtta anseendet runt superbilen SSC Tuatara kommer nu allting att göras om. 
– Den perfekta känslan jag hade runt rekordet är borta, oavsett vad vi gör så är det befläckat för alltid. Efter att ha funderat slog det mig: Vi måste göra om det och göra det på ett sådant sätt så det inte går att ifrågasätta. Vi ska ha flera GPS:er i bilen och allt ska analyseras. 

Jerod Shelby hoppas att Shmee och alla andra tvivlare kan vara på plats för att undanröja alla frågetecken. 
– Vi gör det får både anställda och kunder till bilen. Jag bjuder in Shmee, Mischa och Robert. Ni ska vara här när vi kör rekordet, så att ni kan berätta för världen att ni också får se vad bilen är kapabel till. 

Rekordkörningens data från 10 oktober kommer inte att skickas till Guinness World Records. Shelby tror inte att de kommer att anta rekordet efter alla frågetecken som rest. 

Köp din ssc tuatara online

Senaste nytt