Panikrusning till bilhandlare – sista chansen ikväll att få 70 000 kr

Sista dagen idag att få klimatbonus på 70 000 kronor för elbilar. Flera bilmärken har rekordhögt tryck och öppet fram till midnatt. 
– Det är väldigt bra tryck, flera återförsäljare har öppet till midnatt, säger Volkswagens kommunikationschef Marcus Thomasfolk. 

Med endast några timmars framförhållning meddelade regeringen att de panikstoppar klimatbonusen med omedelbar verkan. Men den som beställer sin bil under tisdagen den 8 november får bonus. Men vid midnatt är det stopp. Många bilmärken har nu öppet ända fram till midnatt och vittnar om rekordhögt tryck på nätet och i showrooms.  

– Vi ser ett stort inflöde av beställningar och vårt team arbetar för att hjälpa alla kunder som vill lägga en beställning idag för att få klimatbonus, säger John Eriksson, PR-chef på Polestar. 

Många Volkswagen-handlare har öppet ända fram till midnatt och beställningarna väller in. Om du funderat på att köpa en elbil bör du slå till ikväll, du sparar nämligen 70 000 kronor, i morgon får du ingen bonus alls. Många beställer Sveriges mest sålda elbil Volkswagen ID.4.
– Det är nog den enskilt bästa dagen i år och på mycket länge, säger Marcus Thomasfolk hos Volkswagen. 

Den som beställer en elbil som Volvo C40 fram till midnatt får 70 000 kronor i bonus. I morgon får du noll kronor.

Även hos Volvo Cars är det högtryck. Även där är många handlare öppna ända fram till midnatt, och online kan du beställa en Volvo ända fram till midnatt. 
– Jag har inga siffror på det – men många handlare förlänger sina öppettider betydligt idag, för att möta efterfrågan från våra kunder, säger Magnus Holst, PR-chef hos Volvo Cars. 

För bilbranschen är det dock en ovälkommen rusch. Att bonusen på 70 000 kronor för elbilar avskaffas kommer ställa till stora problem och övergången till elbilar riskerar att stoppas upp.  Ett vanligt privatleasingkontrakt blir cirka 2000 kronor dyrare per månad utan klimatbonus på 70 000 kronor utslaget på tre år.

– Att oförutsägbarheten i förutsättningarna för konsumenterna i och med detta beslut fortsätter ser vi som problematiskt. I kombination med sänkt skatt på fossila drivmedel ser vi även en risk att den nödvändiga omställningen till elektrifiering i Sverige saktas ned. Det lägger också en oproportionerlig börda på de privatpersoner och företag / företagare som vill dra sitt strå till stacken genom att välja en laddbar bil, säger Magnus Holst, PR-chef hos Volvo Cars. 

Imorgon visar Volvo Cars sin nya elbil Volvo EX90, trots regeringens plötsliga helomvändning har Volvo Cars inga planer på att avbryta sin stora satsning på elbilar.
– Regeringens besked, att de med kort framförhållning ändrar förutsättningarna för bilkonsumenter och bilindustrin i stort – ändrar inte Volvo Cars ambitioner. Vi fortsätter på vår plan mot full elektrifiering 2030. Redan i oktober 2022 var 87 procent av alla sålda Volvobilar i Sverige laddbara och lanseringen av nya Volvo EX90 är ytterligare ett steg på vägen. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester