P-vakten bröt mot lagen när lJuan De La Hoz fick p-böter. Trots att kollegan satt kvar vid bilen fick de böter – men utan gul lapp eller att vakten visade sig.
– Jag fick ingen lapp på rutan eller i handen, säger Juan.
Enligt lagen om felparkeringsavgifter måste en parkeringsvakt sätta böterna på vindrutan, eller överlämna den i handen på personen. Annars är den inte korrekt utförd och har ingen juridisk giltighet.
– Så står det i lagen, säger Louise Bill, VD för Svepark, parkeringsbranschens samarbetsorganisation.
Det var den nionde augusti som den märkliga händelsen inträffade utanför ett vårdboende i Hallonbergen i Sundbyberg i norra Stockholmsområdet. Juan kom dit för att lasta av städartiklar som han skulle ha till ett arbete senare på dagen.
– Jag bad min kollega sitta kvar i bilen, blinkers var på och dörren öppen, medan jag lastade ut. När jag kom tillbaka fanns ingen lapp, säger Juan De la Hoz.
Han och många andra vittnar om att parkeringsvakterna är mycket aggressiva i det här området. Många som arbetar här eller hälsar på sina närstående som bor där, har blivit drabbade.
– Fem eller sju dagar senare kom det hem ett brev från Hojab med böter. Först blev jag alldeles häpen, det var mycket märkligt eftersom jag inte fått någon lapp, säger Juan De La Hoz.
Han blev rasande och ringde upp Hojab för att bestrida böterna. Då skickade de sitt bevismaterial till honom. Där fanns det tre bilder bifogade, som visar att parkeringsvakten aldrig lämnat sin bil. P-vakten avslöjas av sina egna bilder.
– Istället fotograferade de mig inifrån bilen och skickade hem böterna. Dessutom kan man se klockan på parkeringsvaktens instrumentbräda, enligt den väntade vakten bara i två minuter, säger Juan De La Hoz.
Hans uppgifter verifieras av bilderna. Enligt en dom i hovrätten måste en parkeringsvakt vänta innan den utfärdar böter eller en kontrollavgift. Däremot står det inte angivet hur länge, men många parkeringsbolag brukar använda sig av sexminutersregeln.
– Som sagt säger lagstiftningen att den måste fästas vid bilen. Det här är allvarligt och man måste kunna överklaga, säger Louise Bill.
Många som arbetar och parkerar kring vårdboendet har vittnat om att parkeringsvakterna är mycket intensiva. Det är många som får böter.
– Jag har inte möjlighet att kommentera ett specifikt ärende. Men jag kan bekräfta att det i och för sig stämmer att en parkeringsvakt ska göra ett försök att sätta fast en utfärdad kontrollavgift på fordonet, alternativt försöka överlämna den till fordonets förare, säger Emma Haversten, jurist på Svea Bank som äger Hojab Parkeringsservice.
Hon tillägger också:
– Värt att nämna är att Hojab inte utfärdar några kontrollavgifter för olovlig parkering men att det kan vara så att det parkeringsbolag som har utfärdat kontrollavgiften använder sig av Hojab för administrativa tjänster, säger Emma Haversten.
Juan De La Hoz är upprörd och vägrar att betala
– Det står att om jag inte betalar så kan de stämma mig i domstol, säger han.
Men han får stöd från Svepark.
– Om man bestrider en faktura är den tvistig, då kan den inte skickas till inkasso, säger Louise Bill.
Om man har en leverans går det att få rätt mot parkeringsbolaget.
– En lastning kan vara tillåten och kan vara längre än så, det beror på hur länge den varar, om man flyttar ett piano. Men man måste kunna överklaga kontrollavgiften, säger Louise Bill.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.