Personalen på Akademiska sjukhuset har fått se sina parkeringsavgifter skjuta i höjden. Samtidigt visar det sig att chefer kan glida undan notan och parkera helt gratis.
– Det var jättedumt av mig. Men då vet jag det framåt, säger biträdande sjukhusdirektör Gunilla Wahlström.
De som arbetar på sjukhuset har inte bara fått betala mer för att parkera. Väljer de att köpa det rabatterade parkeringskortet måste de dessutom betala förmånsskatt. Samtidigt har en av sjukhusets toppchefer, Gunilla Wahlström, parkerat gratis på en plats som är tänkt för sjukhusledningens besökare. Platsen hyrs av Region Uppsala, och används normalt inte av anställda.
– Jag åker tåg 90 procent av tiden. Men ibland tar jag bilen och då brukar jag parkera i garaget. Men vid enstaka tillfällen, när det varit bråttom till något möte, har jag stått på en parkeringsplats som är för besökande, säger Gunilla Wahlström till UNT.

Enligt en anställd som vill vara anonym står dock Wahlströms bil där “i stort sett varje dag”. Hur många gånger hon faktiskt använt platsen gratis är oklart, men när Upsala Nya Tidning själva passerar området står hennes bil där. Frågan är känslig och väcker irritation. Samtidigt som sjuksköterskor och vårdpersonal får betala mer än tidigare, har alltså en chef kunnat parkera utan att betala. Utan att ta upp någon förmånsskatt.
– Man lägger en lapp i fönstret när man parkerar där. Den har jag hämtat från sekreteraren. Och då har jag indirekt trott att det var betalat och klart. Men det var kanske dumt. Det är samma regler som gäller för mig som för alla andra, säger Gunilla Wahlström.
Det är fortfarande oklart om andra anställda skulle ha kunnat göra likadant vid akuta möten eller om den möjligheten i praktiken bara funnits för personer med hög befattning. På frågan om andra haft samma chans svarar Wahlström:
– Jag vet inte. Det här är en besöksparkering som jag förstått det, och som jag undantagsvis har använt. Det har varit ett fåtal gånger, men jag kan inte säga hur många.
Vad som från början var en fråga om avgiftshöjningar har nu blivit en symbolfråga där ledningens agerande ställs mot den övriga personalens vardag. När vårdpersonal får betala mer ur egen ficka för att ta sig till jobbet, upplevs det som extra provocerande att toppchefen slipper undan.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.