Oslagbar efter 7 år – Volvo Iron Knight med 2400 hk

13-liters cylindervolym, 2400 hk och 6000 Nm. 
Volvos rekordlastbil ”The Iron Knight” är fortfarande oslagbar med en toppfart på 276 km/h. 
Här är historien om världens snabbaste lastbil som ingen kunnat slå under sju år. 

Volvos lastbil ”The Iron Knight” slog flera hastighetsrekord under 2016 – och på sju år har ingen kunnat slå hastighetsrekorden. Vid ratten satt svensken Boije Ovebrink när de nya rekorden sattes i Skellefteå. Lastbilen har en trimmad D13-motor på 2 400 hästkrafter och otroliga 6 000 newtonmeter.

Iron Knight lyckades sätta dubbla hastighetsrekord, både snabbast på en kilometer med flygande start med en medelfart på 236,6 km/h och även på 500 meter är lastbilen snabbast. Den avverkade sträckan på 13,7 sekunder med en medelhastighet på 131,291 km/h. Lastbilen uppmättes dessutom till en toppfart på 276 km/h, snabbare än de flesta bilar.  Den klarar 0-100 km/h avklaras på 4,6 sekunder.

– Volvo Lastvagnars ”The Iron Knight” går att sammanfatta med ett enda ord: perfektion. Den är vacker att titta på och ett kraftpaket utan dess like att köra. Det blir den tredje rekordlastbilen som jag kör, och jag kan inte tänka mig en bättre uppföljare till ”Wild Viking” och ”Mean Green”, sade Boije Ovebrink efter rekordet.

Vad ligger då bakom superlastbilen, vars rekord har stått sig i mer än fyra år? Jo, en serietillverkad I-Shift Dual Clutch-växellådan och en trimmad 13-liters sexcylindrig turbodiesel på  2400 hästkrafter och 6000 Nm vridmoment. För viktfördelningens skull är motorn mittmonterad och avsevärt modifierad jämfört me en standard D13-diesel. Den har vattenkyld intercooler och fyra turboaggregat. 

Hytten är tillverkad av glasfiber och utformad för att minska luftmotståndet till ett absolut minimum. Sidokjolarna ger trucken bättre väghållning och kylning med sina stora luftkanaler som förser motorn med kylluft. 

Lastbilen har till och med gjort sin entré i tv-spelet Forza Horizon 4, där du kan testa dess toppfart. Det tycks dock som att det inte stoppar vid 276 km/h där… Bilen ska i dag finnas i Göteborg och visas upp på Volvomuseet vid speciella tillfällen. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester