Sverige kan tvingas höja bränslepriserna drastiskt. Den okända orsaken är att våra skogar inte längre tar upp koldioxid på grund av hög avverkning, granbarkborren och torka.
– Det blir betydligt tuffare än vi tidigare har trott, säger nationalekonomen John Hassler, till DN.
Ett nytt och tidigare okänt hot med de rekordlåga bränslepriserna har dykt upp. Våra svenska skogar har länge varit stor koldioxidsänka. Men nu har nya värden räknats fram. Skogen tar inte alls upp så mycket koldioxid som man trott. Enligt SLU:s preliminära beräkningar saknas upptag av 13,9 miljoner ton koldioxid per år för 2021-2025, uppger Ekot. Det är lika mycket som trafiken släpper ut på ett år.
Underskottet läggs automatiskt över till transportsektorn, som kan tvingas minska sina utsläpp. Enligt Dagens Nyheter kan det leda till chockhöjda bränslepriser.
– Det är en rätt besvärande situation. Antingen måste vi snabbt minska utsläppen från vägtrafiken – vilket i praktiken är omöjligt – eller så väntar EU-böter, säger ekonomiprofessor John Hassler, som tidigare lett regeringens klimatutredning till DN.
Orsaken till att skogen inte längre är den stora koldioxidsänka man trott är stor avverkning och sämre tillväxt på grund av torka. Dessutom ändras sättet att räkna. De tidigare siffrorna bygger på data från år 2000-2009. Men de Statens Lantbruksuniversitet har på uppdrag av regeringen räknat fram nya siffror. Beräkningarna visar att det fattas 14 miljoner ton koldioxid per år, uppger Ekot i Sveriges Radio.
Nu finns det olika vägar att gå. En lösning kan vara att regeringen betalar skogsägare för att avverka mindre. Ett annat sätt är att chockhöja bränsleskatterna. Enligt klimatminister Romina Pourmokhtari beror problemet på granbarkborren – och Putin.

– Att prognoserna nu visar på ett stort underskott beror i stor utsträckning på sådant som torka och angrepp av granbarkborren. Även Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina har gjort att Sverige i högre utsträckning har försett Europas länder med skogsråvara. Regeringen tog nyligen emot förslag från Miljömålsberedningen där exempelvis kompensation till skogsägare för kolinlagring ingår. Det är en av över 100 åtgärder regeringen nu arbetar med. Utöver det fortgår Sverige och Finlands diskussioner med EU-kommissionen om detta, säger hon till DN.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter