Nu tillverkar Volvo sin sista dieselbil någonsin

Nu är det bara dagar kvar till Volvo tillverkar sin allra sista dieselbil. En epok på 44 år är över – i Sverige har försäljningen redan upphört. 
– Vi lägger inte längre en enda krona av vår Forskningsbudget på att utveckla nya förbränningsmotorer, uppger Volvo Cars.

En historisk förändring är på väg att ske hos Volvo. I början av 2024 tillverkas den allra sista dieseldrivna personbilen. Volvo började med diesel 1979, men nu ska företaget gå över till enbart elbilar.
– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars när beslutet tillkännagavs på NY Climate Week. 

Den allra första dieseln från Volvo var Volvo 244 GL D6 debuterade 1979 med en rak dieselsexa på 82 hästkrafter från Volkswagen. Volvo 850 TDI hade en femcylindrig diesel från Audi. Den första egenutvecklade dieselmotorn i Volvo om först 2001 i Volvo V70, en femcylindrig commonrail-diesel. År 2013 kom de nya fyrcylindriga VEA-motorerna som lever kvar än idag. Den starkaste D5-motorn med dubbelturbo och Power Pulse har 235 hästkrafter och ett vridmoment på 480 Newtonmeter. 

Volvo 244 GL D6 var den första dieseldrivna modellen.
Den femcylindriga D5-motorn var mångas favorit.
Volvos vd Jim Rowan gillar el mer än diesel.

Under ytterligare en period kommer det gå att köpa Volvos bilar med bensinmotorer i kombination med laddhybriddrivlina. Men till 2030 ska alla förbränningsmotorer vara helt borta. Redan 2025 ska varannan Volvo vara helt elektrisk. Vd Jim Rowan är helt säker på att det är rätt beslut.  

– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, mindre servicekostnader för våra kunder och noll avgasutsläpp, säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester