Nu ska Teslas kamera varna för trötta förare

Tesla har börjat rulla ut trötthetsvarning i sina bilar. En kamera i kupén håller koll så att föraren inte blir dåsig eller använder sin smartphone. 

Volvo är på väg att rulla ut förarövervakning via en kupékamera i sin nya elbil Volvo EX90. Sedan tidigare har tillverkaren ett Driver Alert-system som känner av förarens rattrörelse och varnar för trötthet. Nu hakar Tesla på och lanserar “Driver Drowsiness Warning”, som fungerar med hjälp av en kamera i kupén, rapporterar Electrek och flera andra medier. 

Teslas bilar har sedan tidigare varnat för när föraren släpper rätten när Autopiloten används, nu byggs funktionen ut och kameran mäter hur trött eller distraherad föraren är. Kameran i kupén ska räkna antalet gäspningar och blinkningar hos föraren och utifrån det räkna ut hur trött föraren är. Funktionen finns nu noterad i vissa utgåvor av Teslas europeiska användarmanual. 

– Förarens dåsighetsvarning är utformad för att meddela förare som verkar vara dåsiga genom att övervaka förarens ansiktsegenskaper såväl som körbeteende för att fastställa mönster som tyder på dåsighet. När föraren är dåsig, visas en varning på pekskärmen i kortområdet och en varning ljuder, skriver Tesla i manualen. 

För den som av någon anledning inte uppskattar att bli varnad för trötthet går varningen att stängas av under säkerhetsmenyn i Teslas dator.