Ett allvarligt rättsfall i Norge kan förändra bilars svarta låda. Beroende på vad utfallet blir kan detta rättsfall även bli ett prejudikat med stora konsekvenser.
Precis som flygplan har nya bilar idag en svart låda som ska ge svar efter en krasch. Bilens svarta låda kallas för Event Data Recorder (EDR) och registrerar bara data vid en olycka, och då endast fem sekunder före och 300 millisekunder efter smällen. Sedan mitten av 2022 är EDR obligatoriskt i alla nya bilar. En del tillverkare var dock före sin tid och använde sig av EDR innan kravet. I Norge har EDR fått stor uppmärksamhet den senaste tiden på grund av ett rättsfall som kan få stora konsekvenser för bilbranschen, skriver norska Motor.
Det omtalade fallet handlar om en stor olycka som skedde för två år sedan i staden Drøbak, söder om Oslo. Vid Torggatan i den mindre staden accelererade plötsligt en Volkswagen ID.3 upp på en trottoar och skadade sju personer. Bakom ratten satt en 80-årig man som hävdade att allt bara var en olyckshändelse och att han själv enbart hade tryckt ner bromspedalen.

När tekniker undersökte data från elbilens svarta låda visade siffrorna att gaspedalen hade tryckts ner till 100 procent under hela den okontrollerade accelerationen. Trots mannens förnekelse väcktes ett åtal mot 80-åringen, där åklagaren yrkade på 30 dagars villkorligt fängelsestraff och böter på 15 000 kronor. Även fyra av de skadade personerna från olyckan krävde att få skadestånd från mannen. Men mannen bestämde sig för att försöka bevisa sin oskuld och motbevisa den svarta lådan och tog ärendet till domstol.
I Volkswagens ID.3 är EDR-enheten ett chip integrerat i bilens airbagmodul. Chippet är tillverkat av Bosch och går bara att läsas av en annan enhet som också är tillverkad av Bosch. Men enligt mannen och hans advokat är VW ID.3:ans dataregistreringsfrekvens extremt låg, vilket gör den verkliga bilden av händelserna svårtolkad och inte särskilt noggrann.

Enligt EDR-enheten hade gaspedalen varit nedtryckt i hela fem sekunder innan den sista allvarliga kollisionen som till sist stoppade elbilens framfart. Innan dess hade elbilen också kolliderat med flera fotgängare. Något som sticker ut med dessa data är att ABS-sensorerna utlöste ABS-systemet fyra sekunder före sista kollisionen, men bromspedalen visas inte som nedtryckt. 80-åringen och hans advokat hävdar att detta kan bevisa att han skulle ha tryckt ner bromsen, men tyska experter från Volkswagen hävdar att det är ESP-systemet som har gjort detta.
– Våra experter i Tyskland bekräftar att den här signalen bevisar att pedalen är fysiskt nedtryckt, sa Andreas Tallberg, teknisk chef från Volkswagen-importören Harald A. Møller, i rätten.
Åklagaren har vid flera tillfällen hävdat att domstolen måste först och främst lyssna på uppgifterna från EDR-enheten, eftersom det annars kan leda till en situation där alla förare kommer att skylla på bilen och säga att EDR-uppgifterna kanske inte återspeglar verkligheten. Däremot hävdar advokaten att det är naturligt att tillverkarens tekniska expert kommer att stödja en gynnsam tolkning av uppgifterna för tillverkaren, och därför bör uppgifterna från EDR ifrågasättas, såvida inte sådan data är möjlig att ta från ett annat sammanhang.
80-åringen och hans advokat har tidigare även hänvisat till ett fall med en Tesla i Norge, där en expert som läste av uppgifterna också fann att gaspedalen trycktes ner till 100 procent, men drog slutsatsen att det fanns en hög chans att det låg ett tekniskt fel bakom olyckan. Två norska säkerhetsexperter har också sagt att de tror att det i stort sett är omöjligt för en person att trycka ner gaspedalen till 100 procent under en olycka med flera kollisioner.
– Att vi ser en signal om 100 procent gas under hela händelsen tyder på ett tekniskt fel. Om hans fot hade varit på gaspedalen hade vi sett variationer i gaspådraget. Han har trots allt kört 62 meter nerför gatan, kört in i två stentrappor, flera bänkar och husväggar samt flera personer. Rattet har vridit sig och kommit helt ur läge. Det verkar helt osannolikt att han skulle kunna hålla gaspådraget under allt detta. I så fall måste det vara en avsiktlig handling, och vi har ingen anledning att tro det, säger Simen Huse från Simco till Motor.
En del norska experter tror även att mannen kan tala sanning, då accelerationsdatan i själva verket kommer till EDR-systemet inte från sensorer som skulle placeras på den fysiska pedalen, utan från bilens elektroniska styrsystem, ECU. Systemet skulle i så fall kunna registrera ett elektroniskt fel som en acceleration från gaspedalen, och föraren kommer då att framstå som skyldig. Tyska experter säger dock att detta är osannolikt.
På grund av alla dessa orsaker kan denna rättegång i den norska domstolen och utfallet från den, som förväntas i början av juli, få stora konsekvenser för bilens svarta låda. Om den 80-årige mannen skulle få rätt skulle det innebära att bilindustrin kommer att behöva ompröva dessa EDR-enheter så att de registrerar data från gas- och bromspedalerna, inte data från bilens elektroniska hjärna.
I Norge har det dykt upp flera fall där olika Volvobilar har skenat iväg okontrollerat. I ett fall dog en man i 60-årsåldern efter att hans XC40 störtade ut från fjärde våningen på ett p-hus. Du kan läsa mer om det här.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.