Mystiska bilfyndet: Fabriksny Mini Moke – gått 12 mil sedan 1966

En fabriksny Austin Mini Moke från 1966 har dykt upp i Sverige. Den 56 år gamla bilen har bara rullat 12 mil och är i nyskick. Bilens historik är ett mysterium – den tycks aldrig ha blivit registrerad i Sverige. 

Ibland händer det att en fabriksny bil göms undan från tidens tand och blir stående orörd. I januari i år orsakade en okörd Saab V4 hysteri, bilen såldes till slut för 500 000 kronor, något Carup tidigare har berättat om.

Nu har det hänt igen. En okörd Austin Mini Moke från 1966 verkar ha levt i en tidsbubbla och är i nyskick 56 år efter att den rullade ut från fabriken i Birmingham. Bilen har bara gått 12 mil under alla decennier och har inte blivit registrerad, trots att den funnits i Sverige hela tiden. I bilen ligger ett nummer av Ölandsbladet från 1971.

– Bilen är i nyskick med få skavanker, behöver en uppstart service och eventuellt en rekonditionering. Har aldrig varit registrerad så en ursprungskontroll och registreringsbesiktning behövs för att komma ut på vägarna. Alternativt ställer man den i orört skick på något museum/samlarbilsgarage, uppger Bilwebauctions

På bilens strålkastare finns dekaler från tiden före högertrafikomläggningen. ”Får ej avlägsnas före den 3 september 1967” är texten. Men dekalerna avlägsnades aldrig och bilen har varken körts i vänster- eller högertrafik. Bilens historia är något av ett mysterium, men på något sätt har den gömts undan och verkar ha vistats i en tidsbubbla. Bilen behöver bara en service och en större rekonditionering. 
– Ett unikt tillfälle att komma över en ny bil som är 56 år gammal, Mini Moke entusiasternas heliga graal, är Bilwebauctions betyg på bilen.

Mini Moke togs fram som ett militärfordon, men brittiska militären tyckte inte att den dög efter att ha testat bilen. Istället tog BMC fram en civil version. Tekniken kommer från skåpversionen av Mini, Hundkojan. Tillverkningen startade 1964 och bilen var extremt spartansk. Endast en vindrutetorkare var standard och även passagerarstol och baksäte var tillval.

Bland ägarna fanns George Harrison och Birgitte Bardot, dessutom har den figurerat i fyra James Bond-filmer. Men någon riktig succé blev Mini Moke ändå inte. I England tillverkades bara 14 518 exemplar, men tillverkningen fortsatte i Australien till 1981 och Portugal ända fram till 1993.