Gömde sin nya Saab i 42 år – mannen skänkte bort sina miljoner

Mannen gömde en fabriksny Saab 96 V4 i 42 år. När han dog hittades bilen som gått 7 kilometer i en fallfärdig lada av auktionsförrättarna. 
– Vi bestämde att snabbt flytta och gömma bilen tills alla handlingar är klara, säger Frank Gausland på Netauktion.
Bilen såldes för 500 000 kronor – ägaren hade i sitt testamente skrivit att alla hans pengar skulle skänkas bort till ett alldeles särskilt ändamål.

En fabriksny Saab 96 som gått 7 kilometer blev tidernas mest uppmärksammade ladufynd i början av året. De flesta trodde nog att chansen att få köpa en fabriksny Saab försvann när Saab gick i konkurs. 

Bilen hade sjunkit ner i marken när den hittades.

Men en helt ny Saab 96 hittades i slutet av 2021 efter att ha stått i en lada sedan bilen var ny för 42 år sedan. Den nya Saaben kom på lastbil och levererades hem till ägaren den 17 oktober 1979 på landet utanför Vårgårda i Västergötland. Mannen ställde parkerade den nya bilen i en lada, och där stod den ända fram tills hans död förra året. 

När mannen avlidit kallades auktionsförrättare till gården för att gå igenom dödsboet. De hade sett en Saab på en bild, men det som de hittade förvånade dem. Nedsjunken i marken stod en Saab 96 V4 med leveransskylten kvar i fönstret. 

När bilen baxades ut ur ladan satt leverensskylten från Saabfabriken i Nystad i Finland kvar i fönstret.

– När vi inledningsvis fick lite bilder över dödsboet för att bilda oss en uppfattning om arbetet som låg framför oss såg vi på en av bilderna registreringsnumret och bakdelen på SAAB:en. Detta fick vår nyfikenhet att undersöka denna snabbt och se vad detta är,  säger Frank Gausland på Netauktion som sålde bilen. 

– I detta fall så fann vi denna bil i en lada som var fallfärdig. På plats upptäcker vi att bilen är extremt speciell samt går att rädda. Utöver detta hade dödsboägaren cirka 100 fordon till men de flesta av dem var i mycket dåligt skick och stod utomhus. 

Efter 42 år är det inte bara att vrida om nyckeln och köra.

Ladufyndet visade sig vara en fabriksny Saab 96. Efter att fyndet blev känt blev uppmärksamheten stor i både tidningar i tv. Auktionsfirman bestämd sig snabbt för att gömma undan den fabriksnya Saaben. 

– Den har klarat åren i ladan väl. Vi bestämde att snabbt flytta och gömma bilen tills alla handlingar är klara. Det finns tyvärr en del personer i vårt land som försöker ta genvägar, vilket låg till grund för vårt beslut att gömma bilen.

V4-motorn på 68 hästkrafter är i stort sett okörd, men hade fått lite ytrost.

Auktionen utlöste en budstrid. I sista minuten höjde en budgivare till 500 000 kronor och gick segrande ur auktionen. Köparen är en bilsamlare som önskar vara anonym, men bilen stannade kvar i Sverige. 

Mannen som ägde bilen hade skrivit ett testamente där han bestämde att pengarna för den minst sagt unika Saaben och hans övriga kvarlåtenskap skulle gå till ett alldeles särskilt ändamål. Saaben och alla övriga tillgångar i dödsboet gick till Stiftelsen för medicinsk forskning i Borås. Totalt handlade det om tre miljoner kronor till välgörenhet. 

I testamentet stod att pengarna i första hand skulle gå till forskning om blodcancersjukdomen myelom, i andra hand till forskning om annan blodcancer och i tredje hand till övrig forskning som bedrivs inom verksamhetsområde medicin.

– Det är en tidigare patient som har testamenterat hela sitt dödsbo till stiftelsen. Det innebär att vi har fått närmare tre miljoner kronor, säger Ulf-Henrik Mellqvist, överläkare och ordförande i stiftelsen.

Så här fin blev bilen när den tvättats av och polerats. Den såldes för 500 000 kronor, alla pengar gick till välgörenehet, totalt donerade mannen tre miljoner till forskning om blodcancer.

Saab 96 tillverkad av Saab 1960–1980. De sista årsmodellerna av Saab 96 byggdes i Finland av SAAB Valmet där bilen som nu säljs byggdes. Den är lackerad i Akaciagrön (färgkod 148B) metalliclack med matchande grön klädsel. Bilen hade till och med lapparna med chassinummer kvar från fabriken i Nystad i Finland.

Bilen har den legendariska V4-motorn på 68 hästkrafter som ger fullt tillräckliga fartresurser. En Saab 96 väger inte mer än 1000 kg. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester