Här hittas fabriksnya Saaben – såld för 500 000 kronor

En fabriksny Saab 96 har hittats efter att ha stått gömd i en lada sedan 1979. 
Bilen har bara gått 7 kilometer och säljs nu på auktion efter 42 år i sitt gömställe. 
Köparna slogs om bilen som gick för 500 000 kronor.

De flesta trodde nog att chansen att få köpa en fabriksny Saab var förbi. Men nu har en helt ny Saab 96 hittats efter att ha stått i en lada i 42 år. Ägaren ställde av sin helt nya bil i ett uthus den 17 oktober 1979 och är har den stått ändå fram till nu. 

Nu har den minst sagt unika bilen sålts på auktion och priset blev makalösa 500 000 kronor. Det är ett dödsbo som säljer den nya Saaben.

Bilen verkar inte ha startats sedan 1979, så skicket på motorn är minst sagt osäkert, och den lär behöva renovering. Det finns även en del rostangrepp på lackeringen trots att den aldrig rullat i trafiken. Bilen hittades i ett uthus när auktionsfirman fick uppdraget att sälja av dödsboet.

Saab hade sjunkit ner i ladan där den stod.

– Vi fick lite bilder över dödsboet för att bilda oss en uppfattning om arbetet som låg framför oss såg vi på en av bilderna registreringsnumret och bakdelen på SAAB:en. Detta fick vår nyfikenhet att undersöka denna snabbt och se vad detta är. På plats upptäcker vi att bilen är extremt speciell samt går att rädda. Den har klarat åren i ladan väl. Vi bestämde att snabbt flytta och gömma bilen tills alla handlingar är klara. Det finns tyvärr en del personer i vårt land som försöker ta genvägar, vilket låg till grund för vårt beslut att gömma bilen, säger Frank Gausland på Netauktion.

Saab 96 tillverkad av Saab 1960–1980. De sista årsmodellerna av Saab 96 byggdes i Finland av SAAB Valmet där bilen som nu säljs byggdes. Den är lackerad i Akaciagrön (färgkod 148B) metalliclack med matchande grön klädsel. Bilen har till och med lapparna med chassinummerfrån fabriken i Nystad i Finland.

Bilen har den legendariska V4-motorn på 68 hästkrafter som ger fullt tillräckliga fartresurser. En Saab 96 väger inte mer än 1000 kg. 

Köp din Saab online

Senaste nytt