Kris för Lucid – otroliga förlusten per såld bil

Tycker du att Polestars räkenskaper ser svettiga ut? Det är ingenting om du jämför med konkurrenten Lucids. För varje såld bil förlorar Lucid 4,7 miljoner kronor. 

Polestars rapport var ingen munter läsning för aktieägarna med Volvo Cars i spetsen. Men jämfört md Lucid går Polestar riktigt bra. Lucids kvartalsrapport visar att bolaget bara lyckades sälja 1456 elbilar under hela kvartalet. Bolaget gjorde en förlust på 6,9 miljarder kronor. Det innebär att varje såld bil gick back med 4,7 miljoner kronor. Och det är ändå en liten förbättring mot förra kvartalet. 

Men de mörka molnen hopar sig över Lucid och det är nog tur att bolaget har kapitalstara storägare från Saudiarabien. Bolaget skriver ner sin uppfattade produktion till 8000-8500 bilar jämfört med det tidigare målet på 10 000-14 000 bilar. Detta trots att priserna har sänkts kraftigt i år och en ny billigare modell lanserats. Bolaget hoppas nu att den nya SUV:en Gravity ska vända den tuffa utvecklingen. 

Efter den klena rapporten har Lucids aktie fallit med 16 procent till ett nytt All-time-low. 
– Vi inser att det finns krafter som ligger utanför vår kontroll och att vissa inte är det. Vi navigerar i en ojämn makromiljö som även påverkar många andra i branschen. Men jag är exalterad över resten av detta år och inför 2024, sade vd Peter Rawlinson under ett analytikersamtal. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester