Konsumentsajt fick sälja sin Cybertruck för 75 000 kr

Den amerikanska konsumentsajten Edmunds köpte Teslas Cybertruck för att göra ett långtest under ett helt år. Men testet blev en enorm katastrof och en brakförlust ekonomiskt.
– Problemen började direkt när vi fick bilen, berättar Edmunds.

Sommaren 2024 köpte den amerikanska konsumentsajten Edmunds en ny Tesla Cybertruck Foundation Series för motsvarande drygt 1,1 miljoner kronor. Den skulle ingå i deras långtestprogram och testas under ett helt år. Men bara fem månader senare var bilen skrot och såldes för småpengar.
– Problemen började direkt när vi fick bilen, berättar Edmunds i sin rapport.

Redan från början var elbilen fylld av fel: styrningen slutade fungera, elbilen gick in i nödläge eller dog helt, massor av felmeddelanden dök upp på skärmen och luftkonditioneringen fungerade inte på varma dagar. Även parkeringsläget strulade och hakade upp sig emellanåt. På grund av alla fel hann de varken göra sina vanliga tester eller köra offroad, vilket är ovanligt för Edmunds, skriver CarScoops.

Katastrofen kulminerade i december 2024 när en liten sedan körde in i den parkerade Cybertrucken och knuffade upp den tunga pickupen på trottoarkanten. Skadorna såg till en början relativt begränsade ut med bucklor på hjul, däck, panelerna och stötfångaren. Men under skalet var situationen betydligt värre. Både fjädring, bakre elmotor, systemet för bakhjulsstyrning och flera andra komponenter var trasiga. Olyckan blev droppen för Edmunds men problemen slutade inte där trots allt.

Eftersom Cybertruckens kaross är byggd av rostfritt stål var det nästan omöjligt att hitta en verkstad som ville ta sig an reparationerna. Bara två Tesla-certifierade verkstäder fanns inom 8 mils radie i Los Angeles, där Cybertruckar är som vanligast. Den första verkstaden kunde först efter en månad lämna en prisuppgift, och reparationen skulle dröja ytterligare sex månader. Den andra verkstaden kunde påbörja jobbet snabbare, men även där blev väntetiden lång efter att Tesla med kort varsel sköt upp reparationen.

Till slut fick Edmunds en kostnadsuppskattning: att bara riva isär bilen för analys skulle kosta över 10 000 kronor, och den totala reparationskostnaden landade på drygt 560 000 kronor.
Att laga bilen för över en halv miljon kronor var inte ekonomiskt försvarbart. Särskilt inte när marknadsvärdet för en begagnad Cybertruck låg långt under nypriset.

I stället valde Edmunds att sälja sin kraschade Cybertruck via en auktionssajt för endast cirka 75 000 kronor. Därmed blev Cybertrucken Edmunds största förlust någonsin, värre än för deras tidigare rekordhållare, som var elbilen Fisker Ocean.

Allt var dock inte negativt med elbilen. Edmunds lyfte fram att Cybertrucken imponerade med bra prestanda och god komfort i fjädringen. Även den futuristiska designen, som delade publiken i två läger, fick beröm för att väcka mycket uppmärksamhet – något som ändå gjorde att Cybertrucken stack ut från mängden.

Här är offerten som Edmunds fick från verkstan, konverterad till SEK:

ReparationspostKostnad (SEK)
Lister och dekaler6 004
Motorer och komponenter40 653
Motorfästen747
Hjul och delar17 043
Styrning19 788
Bakhjulsupphängning88 745
Hytt och komponenter37 260
Flak83 002
Baklucka24 172
Bakre stötfångare23 452
Bakre kaross, lampor och golvplatta16 180
Övriga delar3 466
Annat292
Färg och material5 917
Moms på delar och material32 211
Arbetskostnad160 865
Totalt560 795

LÄS MER: