Fisker återkallar mitt i konkursen – kan låsa in ägare

Trots konkursen behöver Fisker återkalla alla tillverkade elbilar. Dörrhandtagen på bilen kan fastna – och låsa in de åkande i bilen. Det är den andra återkallelsen på kort tid. 

Fisker inledde konkurs enligt chapter 11-förfarande i förra veckan. Men ännu är bolaget inte likviderat och behöver ta ansvar för bilar de tillverkat. Fisker meddelar nu i ett pressmeddelande att de återkallar 12 523 Fisker Ocean på grund av defekta dörrhandtag. Mekanismen kan vara felaktig. Följden är att de åkande låses in i bilen och inte kan ta sig ut. Felet gör att hela dörrhandtaget måste bytas ut. Felet upptäcks med ett specialverktyg som Fisker tagit fram.

Återkallelsen omfattar bilar både i Europa och Nordamerika. Det är mekanismen som är defekt och kan behöva bytas ut. Enligt Fisker är det 2,5 procent av alla Fisker Ocean som är drabbade av felen, men de gör en frivillig återkallelse för att “försäkra fordonets säkerhet och tillgänglighet för dess passagerare.” Av bilarna finns 8 204 i USA, 3 806 finns i Europa och 513 bilar finns i Kanada.

Trots konkursen måste Fisker åtgärda bilar – så länge som bolaget finns kvar.

Det är Fiskers tredje återkallelse på kort tid, för knappt en månad sedan återkallades Fisker Ocean för mjukvarufel. Det handlade om två olika fel, ett felläge där bilen tappar kraft och att displayen in bilen inte uppfyllde regulatoriska standard. Den 16 juli ska en ny konkursförhandling hållas i amerikansk domstol, då ska Fiskers fortsatta väg i konkursen avgöras.
LÄS MER: