Fiskers elbil sågas i nya tester: ”Dra tillbaka bilen”

Det amerikanska elbilsföretaget Fiskers nya modell Ocean totalsågas i flera nya tester både i Sverige och utomlands. Nu avråder flera recensenter konsumenter från att köpa bilen. 
– Dra tillbaka bilen, Fisker, uppmanar tidningen Elbilen.

Fisker Ocean som modellen heter är ritad av grundaren Henrik Fisker som är ett välkänt namn inom bilvärlden. Ungefär samtidigt som Tesla började etableras på marknaden släppte Fisker laddhybriden Fisker Karma. Satsningen blev ett totalt fiasko och ska vi lite på nya tester riskerar Fisker Ocean ut att gå samma öde till mötes. 

Av de 10 000 bilar som byggts av modellen är det endast hälften som hittat ut till köpare. Även om bilen idag har många funktioner saknar den fortfarande några av de mest grundläggande som, adaptiv farthållare, Apple Car Play och möjlighet till att förvärma batteriet. 

Nu när ett flertal recensenter fått provköra Fisker Ocean under en lite längre period är omdömena inte nådiga. De flesta tycker att bilen är ofärdig och inte borde ha släppts.
“Efter några dagar tappade vi räkningen på antalet buggar och varningsmeddelanden”, skriver motorjournalisten Julia Brzezinska i Göteborgs-Posten som uppmanar spekulanterna att vänta på att bilen blir färdigutvecklad.

“Äntligen har vi fått lägga vantarna på Fisker Ocean. Men tyvärr är bilen fortfarande inte klar”, skriver tidningen Elbilen som går så långt att de vill att Fisker ska ta tillbaka bilen.
“Istället för tio minuters bilresa hem blev det en halvtimme på spårvagnen”, skriver Motor.no som inte ens fick igång bilen och fick åka spårvagn efter att bilnyckeln slutat att fungera.
”Den sämsta bil jag någonsin testat”, säger youtubern Autofocus i en film som fått 1,5 miljoner visningar och som du kan se här ovan.

Idag när elbilsmarknaden har det tufft är det extra svårt att lansera en helt ny bil som enligt recensenterna inte verkar färdig och är full av barnsjukdomar. Att det dessutom står väldigt mycket på spel för det amerikanska elbilmärkets just nu gör inte saken bättre.

I senaste kvartalsrapporten har Fisker rapporterat stora förluster och varnar nu för konkurs under 2024. Det skulle göra att de prestandaproblem Fisker Ocean lider av idag aldrig kommer åtgärdas vilket riskerar att lämna bilägare i sticket. Låt oss hoppas att Fisker kan reda ut problemen för både de första köparna och recensenter verkar tycka att bilen är bra i grunden.
LÄS MER: