Extrema värdetappet på Fiskers elbil: 763 kr / mil

Elbilsföretaget Fisker kämpar för att inte gå i konkurs. Nu kommer uppgifter om hur mycket ägarna förlorat på sina bilar. På bara två månader gick en Fisker Ocean ner 69 procent i värde, ett tapp på 518 000 kronor. 

Fiskers kamp för att inte gå i konkurs blir allt mer desperat. Aktien står just nu i 2 cent (cirka 21 öre). Fisker har varnat för att de inte kan betala sina skulder och att en konkurs är nära förestående. I förra veckan kom uppgifter om att Fisker rear ut sina bilar i USA med rabatter på upp till 250 000 kronor. Den billigaste versionen av Fisker ocean är prissänkt till motsvarande 270 000 kronor.

Nu kommer uppgifter om hur mycket ägare som köpt elbilen Fisker Ocean kan ha förlorat i värdeminskning. Den amerikanska köp- och säljsajten Edmunds köpte en Fisker Ocean Extreme till sitt långteststall för bara två månader sedan. Bilen kostade då 745 000 kronor. 

Elbilen Fisker Ocean har tappat otroligt mycket i värde på kort tid på grund av osäker framtid för Fisker.

I förra veckan vände de sig till bilhandlaren Carmax för att få ett inbytespris på sin Fisker Ocean som gått 679 mil. Carmax värderade då bilen till 227 000 kronor. Det innebär att värdeminskningen varit 518 000 kronor på två månader. Räknat per mil är tappet 763 kronor. För de hårt prövade ägarna hade det varit betydligt billigare att åka taxi, där ligger milkostnaden på cirka 150-200 kronor, beroende på hur långt du åker.

Att Fisker sjunkit så mycket i värde beror sannolikt på risken att märket går i konkurs, men också på den extrema rean på märkets bilar som just nu pågår i USA. Tesla tar inte längre in Fisker Ocean i inbyte i USA. Skulle Fisker gå i konkurs står ägare helt utan garantier och riskerar att bli utan service, uppdateringar och reservdelar. 
LÄS MER: