Knarkkungens super-Porsche hittades i container: ”Helt galen”

Monster-Porschen 935 DP ägdes av en knarkkung och hittades i miserabelt skick i en container. Bilen köptes av samlaren Tons of Gas och nu har den renoverats till nyskick.
– Turbon är helt galen och motorn trycker ut cirka 475 hästkrafter. De brukade kalla de här bilarna för ”widowmaker”, berättar han.

Porsche 935 DP var en ombyggd specialversion av 930 Turbo som var bland det värsta som fanns på 1980-talet. Utgångspunkten var vanligen Turbomodellen av 911, sedan byggdes bilen om och trimmades av Design Plastics från Tyskland till slantnose med strålkastarna integrerade i stötfångaren. Även den svenska Porschebyggaren Josef Zirkelbach gjorde liknande byggen. Men endast de DP byggde själva sägs ha varit utan popuplampor.

Bilsamlaren Tons of Gas skulle reparera sin Alfa Romeo när han hittade en Porsche 935 DP gömd i en container på verkstaden.
– Allt var sönder, motorn var isär. Jag frågade om ägaren ville sälja och de svarade han är i fängelse. Jag om i kontakt med ägaren och gav honom ett erbjudande och han sa ja. Jag träffade honom och han berättade om saker som hände, maskingevär, droger och polisjakter.

Bilsamlaren Tons of Gas äger ett 30-tal klassiska bilar och nu startade en noggrann renovering som kom att göra Porschen till en av hans favoritbilar.
Boxersexan borrades upp till 3,4 liter och fick ny större turbo och intercooler. Den vita skinninredningen syddes om och bilen fick en ny lackering med rätt DP-dekor.

– Motorn tycker ur sig cirka 450-475 hästkrafter. När laddtrycket kommer på 3800 varv på ettan är det bokstavligen utomjordiskt. De brukade kalla de här bilarna för ”widowmaker”. När kicken kom så kunde bakdelen bara glida ut och folk förstörde dem och förolyckades. Det skriker och turbon är helt galen, berättar han.

Nästan hela bilen är byggd i glasfiber och vikten är mycket låg, därmed är de en av de mest potenta Porschar som går att hitta, och den håller jämna steg med många nya superbilar.
– Bilen är väldigt lätt, det är en av mina favoriter, en sådan klassiker från
det tidiga 80-talet.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester