Snart ska den som tar AM-körkort i Sverige kunna övningsköra i mopedbil. Dessutom förlängs utbildningen.
– Övningskörning på ”rätt” fordonstyp ger bättre förutsättningar att få träna på det man behöver, säger Susanne Alger, utredare vid Transportstyrelsen.
Den som idag ska ta ett AM-körkort för mopedbil eller A-traktor kan idag inte övningsköra i varken mopedbil eller A-traktor. Körträningen måste ske helt privat. Endast ett mindre praktiskt moment på tvåhjulig moped ingår i utbildningen.
Men nästa år ska utbildningen kunna sske på både två-, tre- eller fyrhjuliga mopeder, uppger Transportstyrelsen.
– Det finns ju en del som skiljer sig åt mellan två-, tre- och fyrhjuliga mopeder, som till exempel placering, parkering och hantering av reglage, säger Susanne Alger.
De nya reglerna gäller behörighet AM, vilket enligt internationella överenskommelser är moped klass I.
– Vi kan i dag inte kräva att den som vill köra A-traktor går utbildning för fyrhjulig moped – men det innebär en bra möjlighet också för den gruppen att träna på fyra hjul. En förutsättning är att ungdomarnas föräldrar ser till att ungdomarna får utbildning för den fordonstyp de avser att köra, säger Susanne Alger.
Tiden för utbildningen utökas från tolv timmar till sjutton timmar. De praktiska momenten i trafik blir länge för att ge säkrare förare. Dessutom ska risker och trafiksäkert beteende diskuteras mer i utbildningen. Ändringarna kommer ge en lite dyrare utbildning, enligt Transporstyrelsen.
– Samhället och trafiken förändras över tid och kraven på säkerhet ökar. Vi behöver därför justera kraven för vad man behöver lära sig innan man får ge sig ut i trafiken på egen hand. Förhoppningen är att den här förändringen ska ge bättre förutsättningar att bli en säker förare, säger Susanne Alger.
FAKTA: Utbildning för AM-körkort från och med 1 februari 2026
• Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska personen i fråga ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd.
• Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och bestå av minst tio timmars teoretiska moment och minst sju timmars praktisk träning. Beroende på hur eleven klarar de teoretiska och praktiska momenten kan det bli något mer än sjutton timmar.
• När utbildaren bedömt att eleven har uppnått kursplanens mål och rapporterat att hen har gått utbildningen, kan kunskapsprovet genomföras hos Trafikverket. Utbildningen för AM gäller i fem år.
Källa: Transportstyrelsen
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter