Klart i går kväll: Bidrag för att bygga om din bil till etanoldrift

Annons

Regeringen ska införa en premie för att du ska konvertera din bil till etanol eller gas. 
Förslaget bygger på en uppgörelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Från 2022 ska det vara möjligt att bygga om bilen och få bidrag .

Regeringen och Miljödepartementet presenterade ett nytt förslag i går kväll för att få svenskar att bygga om sina bilar till etanol- eller gasdrift. Det finns i dag flera miljoner bilar som drivs på bensin som skulle kunna konverteras till gas ellre etanol. 

Annons

Enligt regeringen ska stödet gå till att konvertera bilar med konventionella motorer till drift till biodrivmedel eller biogas. Stödet beräknas uppgå till 10 miljoner 2022 och lika mycket 2023.

Konverteringspremien ska bidra till att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan, som komplement till de styrmedel som är riktade mot nybilsförsäljningen, t.ex. bonus-malus-systemet. Enligt regeringen ska det vara relativt enkelt att bygga om bilen och det görs på verkstad med typgodkända konverteringssatser. Exakt hur det ska gå till ska Konjunkturinstitutet redovisa i en utredning som ska vara klar 1 juni 2021.

Annons

Men satsningen är bara på 20 miljoner kronor, något som direkt får kritik. 
– Detta är otroligt välkommet och en bra start! Om stödet blir hälften av vad det kostar att konvertera en bil, räcker det bara till 500 gasbilar eller 2000 etanolbilar, säger Anna Lindén, 2030-sekretariatet. 

I Frankrike har närmare 90 000 bilar konverterats till etanoldrift de senaste åren. Marknaden har fått starkt stöd av ett lågt pris på E85, omkring sju kronor litern. I Sverige kostar dock en liter över 13 kr.
– Vi har över en miljon fordon där en konvertering kan bli en miljövinst i princip över en natt. Vi utgår från att regeringen kommer att öka stödet till konvertering när de märker den kraftiga efterfrågan, säger Anna Lindén. 

Ett frågetecken är dock att att etanolen snart är lika dyr som bensin, trots att bilen drar 30 procent mer när den körs på etanol. Ett annat stort frågetecken är att skatteundantaget för etanol går ut vid nyår, och att priset kan höjas till över 20 kr för en liter.

Annons

Köp din etanol online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *