Ikoniska Aston Martin Bulldog återuppstår – ska klara 381 km/h

Mytomspunna konceptbilen Aston Martin Bulldog från 1980 är på väg ut på vägarna igen efter en mirakulös renovering. 
Under många år har den stått hos samlare som låtit den ikoniska bilen förfalla. Nu räddas bilen av sonen till Aston Martins tidigare vd. 
Den 40 år gamla superbilen ska klara 381 km/h. 

För 40 år sedan visade Aston Martin upp en konceptbil som fick bilvärlden att tappa hakan. Det interna kodnamnet var K901 efter robothunden i Doctor Who, men på bilsalongerna hetta bilen Bulldog. 

När Bulldog presenterades 1980 var den dubbelt så kraftfull som den snabbaste Ferrarin och kostade fem gånger så mycket som andra Aston Martin-bilar. 

Bilen hade en 5,3-liters V8-motor som var långt före sin tid med dubbla turboaggregat. Bulldog hade mycket futuristiska linjer som Aston Martins designer William Towns lång bakom. Enligt Aston skulle Bulldog klara 381 km/h, men på grund av att alla testbanor hade för kort raksträckor kördes den aldrig snabbare än 309 km/h, vilket också var en respektingivande hastighet på 80-talet. 

Bulldogen hölls hemlig till och med för många som arbetade på Aston Martin, och bilen var tänkt att ta Aston Martin förbi sina italienska rivaler. Men 1980-talets lågkonjunktur kom emellan.  Aston Martins legendariske vd Victor Gauntlett insåg att bilen inte skulle vara gångbar på marknaden och sålde den i stället till en saudisk prins för 130 000 pund. 

Bilen föll sedan i glömska i bilvärlden, men såldes mellan olika samlare som lät den känsliga superbilen förfalla. Fram tills helt nyligen då Victor Gauntletts son Richard fick nys om bilen och bestämde sig för att renovera upp bilen till nyskick för att hylla sin pappa som räddade Aston Martin från konkurs. 

– Aston Martin betyder så mycket för vår familj – pappa undertecknade papperen för att ta över företaget efter att ha släppt av min mamma på sjukhus för att hon skulle föda min bror, säger Richard Gauntlett till The Sun. 

När andra barn hade affischer av Ferrari och Lamborghini på väggarna var Aston Martin Bulldog den enda bilen Richard drömde om som barn. Nu, som vuxen, kommer han äntligen att kunna förverkliga sin dröm. 

– Jag vet att jag kommer att behöva byta underkläder första gången jag kör den. Det är ett odjur. Jag räknar bokstavligen ner dagarna, säger han. 

Möjligheten att få renovera och sedan köra Bulldog kom sedan bilens nuvarande ägare, som bor i Los Angeles, valde Richard Gauntlett till projektledare för en renovering av bilen till nyskick. 

Med hjälp av gamla medlemmar för Bulldog-teamet togs en plan fram för att få bilen körduglig för att klara 381 km/h igen. Hos Classic Motor Cars i Bridgnorth, Shrops, har superbilen tagits isär och satts ihop igen.

– Det har varit en komplex och grannlaga uppgift att ta isär bilen och vi har haft några utmaningar med att ta bort några skadade delar av chassit som måste bytas ut, men restaureringen går enligt schemat, säger Nigel Woodward, vd för Classic Motor Cars.

Nu börjar bilen bli färdig och spänningen är stor om Aston Martin Bulldog efter 40 år ska klara 381 km/h. Om några månader har vi svaret. 

Fakta Aston Martin Bulldog
Motor: V8 med dubbbelturbo på 5,3 liter. 
Effekt: 700 hk. 
Antal säten: 2. 
Längd: 4,7 m.
Höjd 1,1 m.

Köp din Aston Martin online

Senaste nytt