IEA-chefen: ”Helt fel att tro att elbilar löser klimatkrisen”

En av världens tyngsta klimatmakthavare dömer ut elbilars klimatvänlighet som en myt. 
– Det är helt fel att tro att elbilar kan lösa våra klimatproblem.
De hårda orden kommer från Fatih Birol, chefen för internationella energirådet IEA, där Sverige är medlem. 

Under september slog elbilar rekord i Sverige och stod för 11 procent av bilförsäljningen. Nyligen gick elbilstillverkaren Polestar ut och avslöjade att deras bilar måste köras över 5000 mil för att bli mer klimatvänliga än en bensinbil om du laddar med renaste tänkbara vindkraftsel. På global elmix handlar det om över 11 200 mil. 

Nu går en av världens tyngsta klimatmakthavare ut och säger att det är helt fil att tro på elbilen som klimaträddare. Fatih Birol är chef för Internationella energirådet (IEA) och få andra makthavare vet mer om världens energiproduktion än vad Birol gör. 

– Elbilar kan vara en del av lösningen för att klara klimatförändringarna, men det är helt fel att tro att elbilar kan lösa våra problem. Det finns minst två goda skäl till varför elbilar inte kommer att stoppa klimatkrisen: Den ena är att alla världens bilar tillsammans står för cirka 18 procent av världens växthusgasutsläpp.Den andra anledningen är att elen i många länder inte kan förnyas. Cirka hälften av världens elbilar finns i Kina, ett land där elproduktionen domineras av kol. Detta innebär att elbils bidrag till att lösa klimatkrisen är relativt ineffektivt. Men det är viktigt att notera att elbilar kan minska luftföroreningar i stora städer, säger han i en intervju med norska Nettavisen.

Birol säger att han naturligtvis vill tacka de som köper elbilar, men att det är viktigare att rösta på politiker som ser till att elen kommer från rena energikällor. 

I stället för chefen för IEA fram koldioxidavskiljning och lagring som den viktigaste metoden för att lösa klimatkrisen. 

-Om jag bara behöver välja en lösning måste det vara CO2-fångst och lagring (CCS). Utan denna typ av teknik tror jag att det är nästan omöjligt för världen att uppnå sina klimatmål. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester